pondelok 28. novembra 2011

Becca Fitzpatrik - Zavrhnutý

zdroj: Goodreads.com

Autor: Becca Fitzpatrick
Názov: Zavrhnutý
Originálny názov: Hush, Hush
Séria: Zavrhnutý (Hush, Hush)
Diel: Prvý
Žáner: YA, romantika, paranormal

Nora Greyová je svedomitá, chytrá a rozhodne nemá rada riziko. Lenže sa zaľúbi do Patcha a to je jej prvá chyba. Patchova minulosť je totiž všetko, len nie nevinná. A najlepšie, čo kedy urobil, bolo, že sa zaľúbil do Nory.
Zoznámili sa na hodine biológie a Nora chce jediné – držať sa od neho čo najďalej. Lenže ako sa zdá, Patch je vždy o dva kroky napred. Dievčina na sebe cíti jeho pohľad, aj keď Patch nie je nablízku. Cíti jeho prítomnosť, aj keď je v izbe sama. A keď svoje očarenie nedokáže tajiť, vyjde najavo, kto Patch v skutočnosti je  prečo ju vyhľadal. A za všetkými otázkami, ktoré sa dotýkajú jeho minulosti, si Nora a Patch môžu navzájom položiť len jedinú: „Ako hlboko dokážeš padnúť?“
(Oficiálna anotácia z obalu knihy)

Vydavateľstvo: Egmont
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2010
Dátum čítania: 24.11 – 27.11.2011

Prvé dojmy: „Ešte?“... „Ešte.“ :D :D (Kto prečíta/l pochopí)


Nora vždy sedáva na biológii so svojou najlepšou priateľkou Vee. A jedného dňa sa ich učiteľ rozhodne, že ich popresádza a Nora skončí s Patchom. Tajomným a záhadným chlapcom, ktorý nerád rozpráva o sebe, zatiaľ čo o Nore chce vedieť všetko. Alebo už o nej všetko vie? Noru, aj napriek tomu, že sa veľmi bráni, to k nemu veľmi priťahuje. A potom sa jej začnú diať divné veci. Zrazí čudného chlapa v lyžiarskej kukle, no potom niet po ňom ani stopy a na aute tiež nie je nič vidieť. Čo sa to deje? A kto je vlastne Patch?



Celkové dojmy

Kniha s mi páčila. Začalo to vtipne. Norine hlášky boli skvelé a dosť som sa na nich nasmiala. Škoda že časom ich už bolo menej. Potom totiž nastúpil romantický a tajomný dej. Čo ma prekvapilo, bolo odhalenie Patchovej identity. Ja som to vedela hneď od začiatku z nejakej recenzie a vlastne to napovedá aj obálka aj časť popisu knihy. No v knihe samotnej toto odhalenie príde až takmer na konci. To, že som vedela, kto Patch v skutočnosti je však nezničilo moje dojmy z knihy. Lebo podrobnosti som nevedela a tie ma zaujímali. A páčilo sa mi, ako to autorka vymyslela. Aj keď mi bolo viac menej jasné, kto je tým zlým.

Preklad a štýl písania
Páčil sa mi aj preklad a aj autorkin štýl písania. Bol ľahký a dobre a rýchlo príbeh čítal. No trošku mi tam chýbal hlbší popis niektorých udalostí. Niekedy akcia, ktorá by zabrala pár minút a aspoň pár riadkov opisu, aby mal čitateľ predstavu čo sa deje, tak bola odbytá jedným riadkom. No ako zachránili to dialógy, ktoré boli dobré, trefné a dynamizovali dej. 

Postavy

Príbehu dominovali tri postavy. Nora ako hlavná hrdinka bola fajn. Nebola hlúpa a ani nebola dokonalá. Bola viacmenej obyčajná, no jej myšlienkové pochody boli vtipné. To ako sa snažila sama seba presviedčať o niečom a nakoniec aj tak spravila opak. Ako som už vyššie spomenula jej najväčším plusom boli jej hlášky. A to ako sa snažila presvedčiť, že je Patch nebezpečný, a že sa k nemu nemá približovať a nakoniec aj tak vždy skončila tam kde nechcela. 

Kto hľadá nájde. A vy ste našli!


Patch bol tajomný. Presne taký ten typ, ktorý si dievčatá potajomky vysnívajú. Tmavý, vysoký, vypracovaný so štipkou záhadnosti. Tak trochu bad guy, ktorému podľahnú a ani nevedia ako. Aj napriek tomu, že všetko ukazuje, že je naozaj ten zlý, ja som verila, že na to existuje vysvetlenie a je dobrý. A veľmi som dúfala, lebo sa počas čítania stal takým mojím mini „book crush“-om. 


Tretia hlavná postava bola Vee. Norina najlepšia priateľka. A neuveriteľne otravná, sebecká a ľahkovážna osoba. Neskutočne ma vytáčala a ja by som jej (byť jej kamarátkou) asi slušne vynadala. A tak trochu prefackala, nech sa spamätá. Ako neodviezť svoju najlepšiu kamarátku domov, len preto, že nerada jazdí cez hmlu? Prosím? Aspoň, že jej požičala svoje auto, nech sa má ako dostať domov. Ale aj tak som ju nemala rada...

A nakoniec...
Je to rozhodne zaujímavý príbeh a odporúčam ho tým, ktorí majú radi romantiku a paranormálne prvky v jednej knihe. Hrúbkou netreba byť zastrašený, kniha má hrubé strany a zaujímavo riešenú grafiku stránok takže to ubieha veľmi rýchlo. Napomáha k tomu aj rýchly a dynamický dej. Ak máte čas tak by ste to kľudne za dva dni mohli prečítať. Ja som polovicu stihla za jeden deň a to som ešte dosť času trávila pri počítači.
Na čo by som ešte chcela upozorniť, čo sa mi veľmi páčilo, bol začiatok každej kapitoly. Písmo, ktorým bola číslo kapitoly aj úvodné písmeno bolo úžasné a dodávalo to knihe takú zaujímavú atmosféru.





Knižke dávam 4 lienky

Zavrhnutého si môžete zakúpiť aj na gorila.sk

(Pozn.: ostatné obrázky so zo stránky weheartit.com)


 

1 komentár:

  1. som velmi rada, že sa ti kniha páčila :) ja som už zvedavá na pokračovanie :) veľmi dobrá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť