pondelok 7. novembra 2011

Thomas Brezina - Princezná Pia

zdroj: www.fragment.sk
Autor: Thomas Brezina
Slovenský názov:  Princezná Pia
Originálny názov: Pia Princess
Séria: Tajomné dievčatá (vlastný voľný preklad názvu série)
Diel: žiadny, knižky na seba nenadväzujú (alebo sú len voľným pokračovaním)
Žáner: dievčenský román, dobrodružný, súčasný, ne-fantasy


zdroj: weheartit.com
Poznáte dievča, ktoré by netúžilo byť princeznou? Slečne menom Pia sa tento sen splní – teda čiastočne. Počas letného pobytu v Londýne spozná Alessandra, skutočného princa. Je krásny, milý, je jej s ním dobre... Má ho však naozaj rada? Pia sa zrazu sama v sebe nevyzná. Útechu nájde v starom denníku, ktorý náhodou objaví. Dočíta sa v ňom o Philippe, dievčine, ktorá pred sto rokmi žila v tom istom dome ako Pia a ktorej sa prihodilo niečo strašné. Zdá sa, že Philippin tajuplný osud sa opakuje. Aj Piu niekto prenasleduje...

Vydavateľstvo: Fragment
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2009/2010

Dátum čítania: 30.10. – 3.11.2011
Prvé dojmy: Úžasný napínavý príbeh, od začiatku až do konca.

zdroj: weheartit.com
Pia je obyčajné dievča. Tak obyčajné ako len môže byť, keď jej otec vlastní pštrosiu farmu v Nemecku a časť leta strávila ako brigádnička vo Viedenskej Zoo. Na 3 týždne však ide do Londýna, aby si zlepšila angličtinu a spoznala dcéru a syna obchodného partnera svojho otca. Cooperovci sú bohatí a zámožný. Claire Cooperová, dievča s ktorým malo stráviť svoj pobyt, je však rozmaznaná a protivná a od začiatku dáva Pii pocítiť, že ju nemá rada a nechce s ňou tráviť čas. Pia je z toho smutná, lebo sa naozaj tešila aj na Londýn aj na Claire. Ani Nathan, brat Claire, nie je veľmi príjemným spoločníkom. On totiž nerozpráva. Vôbec. Len sa čudne usmieva.

zdroj: weheartit.com
Autor nás uvedie do deja hneď kľúčovou udalosťou, keď je Pia úplne sama doma. Alebo aspoň si to tak myslela. No pri čítaní jasne začula zavŕzgať schod. Niekto je v dome s ňou. A chce jej ublížiť. Čo má robiť? Má utiecť? V takej situácii Piu necháme a vraciame sa na začiatok jej pobytu v Londýne.

Celý príbeh je rozprávaný z pohľadu tretej osoby okrem vsuviek, ktoré sú rozprávané priamo útočníkom. Počas celej knihy ani raz nie je priama narážka na to, kto by ním mohol byť. Snažila som sa na to prísť a aj som mala troch finálnych kandidátov no až do poslednej chvíle som si nebola istá ani jedným z nich. Držalo ma to v napätí a keby to bolo iba na mne, knihu by som prečítala jedným dychom.

Pia je skvelá postava. Je obyčajná, ničím výnimočná, trochu pri sebe a peňazí nemá nazvyš. Čiže sa s ňou môže stotožniť takmer každé dospievajúce dievča. Je sama sebou, na nič sa nehrá a nie je dokonalá. Je vykreslená realisticky, nič na nej nie je umelé, ako to v týchto dňoch je takmer v každej knihe. Prežíva svoju prvú lásku a hneď aj prvé odlúčenie, aj zmätok s tým spojený.

Aj Claire je svojím spôsobom skvelá postava. Je to typické rozmaznané dievča, ktoré každého len využíva, lebo môže. Je protivná a nepríjemná, no aj pri nej autor ukazuje, že nikto nie je iba zlý alebo iba dobrý.
zdroj: weheartit.com

Páčilo sa mi, ako sa autor nenápadne snažil pretlačiť Piu, obyčajné dievča, ako vzor dnešným tínedžerkám  a ako zároveň naznačil to, že peniaze nie sú všetko a priateľstvo ani úprimnú náklonnosť si nimi nekúpite. Dôležité je, aby ste boli sami sebou, úprimný a na nikoho sa nehrali.

Aj napriek tomu, že to je kniha určená skôr pre dospievajúce dievčatá, čítala sa veľmi dobre. Ani chvíľu som sa nenudila. Autor to napísal veľmi pútavo. Žiadne pridlhé opisy, dynamický dej a zakomponovanie kľúčového momentu hneď na začiatok príbehu bol skvelý krok, ktorým si zabezpečil, že čitateľ si knižku prečíta až do konca, len aby zistil, kto je zloduchom, ktorý chce Pii ublížiť a ako to vlastne nakoniec celé dopadne.  Bolo to príjemné oddýchnutie od všetkého nadprirodzena a upírov, vlkolakov, anjelov a čarodejníkov, ktorých sú teraz v kníhkupectvách plné police.


 A preto dávam knižke 5 lienok

Princeznú Piu si môžete zakúpiť aj na gorila.sk

Princezná

2 komentáre: