sobota 17. decembra 2011

On my wishlist #6


Meme, ktoré má na svedomí Book Chick City. Jeho cieľom je napísať, akú knihu by ste chceli mať v domácej knižnici. Môže to byť kniha, ktorá ešte nevyšla, práve vyšla, alebo je v kníhkupectvách už nejaký čas.
Autor: Veronica Roth
Názov: Divergent
Slovenský názov: Divergencia

V dystopickom Chicagu, kde žije Beatrice Prior, je spoločnosť rozdelená do piatich frakcií, každá zasvätená pestovaniu jednej konkrétnej cnosti: Otvorenosť (úprimnosť), Sebazaprenie (nesebeckosť), Neohrozenosť (odvaha), Harmónia (mierumilovnosť) a Informovanosť (inteligencia). Každý rok vo vyhradený deň si všetci šestnásťroční musia vybrať svoju frakciu, ktorej zasvätia zvyšok svojho života. Pre Beatrice to znamená rozhodnúť sa medzi svojou rodinou a tým, kým je - nemôže mať oboje. A jej voľba prekvapí každého včetne jej samotnej. 
Počas vysoko súťaživej iniciačnej skúšky, ktorá nasleduje, sa premenuje na Tris a snaží sa zistiť, kto sú jej priatelia v skutočnosti - a kde presne sú. Románik s občas fascinujúcim, občas zúrivým chlapcom zapadá do života, ktorý si zvolila. Ale Tris má aj svoje tajomstvo, ktoré si uchováva skryté pred všetkými, pretože ju varovali, že to môže znamenať smrť. A ako objaví narastajúci konflikt, ktorý jej hrozí , že jej objasnení navonok perfektnú spoločnosť, dozvie sa, že jej tajomstvo jej môže pomôcť zachrániť tých, čo miluje... alebo ju to môže zničiť.
(Môj voľný preklad anotácie z Goodreads)

To, že som sa rozhodla túto knihu do tohto týždňového On my wishlist je podmienené zverejnením ukážky slovenského prekladu u Judit z My Alternative World of Books. Túto knihu už mám síce v hľadáčiku dlhšie, ale prečítanie tejto ukážky spôsobilo, že si túto knihu chcem prečítať hneď ako to bude možné. Som na ňu veľmi zvedavá.
Okrem toho táto kniha vyhrala tohto ročné Goodreads Choice Awards v kategórii najlepšia dystópia ale aj celkovým víťazom. To hovorí za všetko. 
Takže mi držte palce nech zoskúškujem čo najskôr nech sa do nje môžem pustiť.

Divergenciu si môžete predobjednať/zakúpiť aj na gorila.sk



Princezná

2 komentáre:

  1. I've completed my GoodReads challenge and I have a pile of ex-wishlist books to read. I want to get through them by New Year's. Please come see what I'm reading and what I'm wishing for.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. po Divergent taky pošilhávám šíleně dlouho, ale nejspíše počkám na český překlad. Své aj vůbec nevěřím.. :D

    budu na tebe při zkuškovém myslet! a pak si vyčíhám jaký máš na Divergent názor, tak si dej na recenzi záležet.. :D

    btw - když jsem narazila na tvůj komentář u mě na blogu, málem to se mnou seklo. ani netuším proč. možná se děsím toho, že až si ten můj blábol (to něco, co si říká povídka) přečteš, otočíš se a už tam nikdy pro jistotu nepáchneš.. :D každopádně děkuju za koment.. x))

    OdpovedaťOdstrániť