streda 7. decembra 2011

Marja Holécyová - Predurčenie


zdroj: fragment.sk
Autor: Marja Holécyová
Názov: Predurčenie
Séria: Mariotovi dediči
Diel: prvý
Žáner: fantasy, pre deti a mládež, mágia

Jeden deň, jedno stretnutie, jeden rozhovor prevrátia život štrnásťročnej Mije z Nitry naruby, Dozvie sa, že nie je sirota, no matka sa jej musela vzdať pre krutosť a bezohľadnosť jej otca. Zistí, že čarovanie, lietanie a zaklínanie nie sú len smiešne výmysly rozprávkarov. A ona sama sa u jedného dňa na druhý stane súčasťou skrytého sveta mágie, ktorý je bližšie, ako by ste si mysleli.
Mija v sebe objavuje výnimočnú moc a učí sa ju ovládať, no najskôr sa musí naučiť ovládať samu seba... Púšťa sa do najväčšieho dobrodružstva svojho života a netuší, že tým otvára dvere ďalším vzrušujúcim udalostiam, pretože podľa veštby len Mariotovi dediči, medzi ktorých Moja patrí, dokážu zastaviť vojnu.
(oficiálna anotácia z obálky knihy)

Vydavateľstvo: Fragment
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2010
Dátum čítania:27.11 - 2.12.2011

Prvé dojmy: wow! Ešte, že mám hneď aj druhý diel

Celkové dojmy
Túto knihu som si chcela prečítať z viacerých dôvodov. Je to jedno z mála slovenských fantasy pre deti, ktorú napísala mladá autorka, ktorá chodí na matfyz (moju školu), do konca do toho istého ročníka ako ja, ale iný odbor. A z viacerých strán mi bolo povedané, že je to niečo na štýl Harryho Pottera, ale že to je super. Takže som na to bola veľmi zvedavá. A nesklamalo ma to.
Kniha má naozaj isté podobnosti s Harrym, no v knižke o mágii a o deťoch pre deti sa nedá niektorým podobnostiam vyhnúť. Ale ako celok je to od Harryho veľmi odlišné. Ponímanie mágie, magického spoločenstva aj magické bytosti sú úplne iné. A veľkou zvláštnosťou pre mňa a aj ostatných čitateľov takýchto žánrov je, že sa to odohráva na Slovensku, v Nitre, Ľubietovej a podobne. Samozrejme aj tu sa nachádzajú vymyslené miesta, ale aj magický jazyk vychádza z niektorého slovenského nárečia. Zo začiatku to bolo pre mňa veľmi zvláštne, lebo na to vôbec nie som zvyknutá. Ale po čase sa mi to dokonca aj zapáčilo.

Preklad a štýl písania
Autorkin štýl písania sa mi veľmi páčil. Chvíľkami mohlo byť cítiť, že je mladá a že to je jej prvá kniha, no čítalo sa to veľmi dobre. Ľahko a rýchlo. Bolo to napínavé, malo to spád, nečakané zvraty. Veľmi oceňujem, že keď už to autorka celé zasadila do domáceho prostredia, držala sa všetkého domáceho. A teda okrem pár vymyslených slov či miest ako Polis a podobne sú všetky výrazy slovenské. Dokonca aj zaklínadlá vychádzajú z niektorého slovenského nárečia, si myslím, lebo som v nich vedela rozoznať, čo majú predstavovať. Za to má autorka odo mňa veľkú pochvalu, že sa tam nesnažila napchať ani latinčinu ani žiadny iný jazyk, lebo by to tam pôsobilo trochu nepatrične.
Zaujímavosťou je, že na začiatku každej kapitoly, pod názvom, je vybraná jedna veta z danej kapitoly na navnadenie. A vzhľadom na to, že je vytrhnutá z kontextu, neprezradí vám vlastne vôbec nič, len podnieti vašu zvedavosť, aby ste si prečítali celú kapitolu, keď už ste začali.

Postavy
V príbehu sú dve hlavné postavy Mija a Miseag. No príbeh je o niečo viac sústredený na Miju, aspoň na začiatku. Aj keď by som čakala, že Mija bude postavou typu Mary-Sue, že autorka si bude vďaka nej spĺňať svoje tajné sny a túžby, nie je to tak. Mija rozhodne nie je dokonalá. Je prchká, tvrdohlavá, svojská a magickému svetu sa zo začiatku nechce podvoliť. No aj tak si ju obľúbite a držíte je palce, aby aj pri niektorých ľahkomyseľných rozhodnutiach všetko dobre dopadlo.
Miseag sa objavuje až o niečo neskôr. Nie je veľmi príjemný. Je uzavretý do seba a nepríjemný na všetkých okrem svojich priateľov, ktorých je veľmi málo. No ja som si ho obľúbila aj napriek tomu. Mal veľmi ťažký život a budúcnosť pre neho takisto nevyzerá ružovo a napriek tomu sa nenechal zlomiť a je silnou osobnosťou. A pevne dúfam, že sa počas príbehu zmení k lepšiemu.
Z vedľajších postáv je najvýraznejší Metoj. Aj napriek tomu, že sa radí medzi tie dobré postavy, nemám ho rada, lebo je nepríjemný, zlostný, tvrdohlavý a neústupný. No možno sa ešte zmení k lepšiemu a odhalí aj svoje pozitívne stránky.

A nakoniec...
Neľutujem, že som poslúchla všetky odporúčania a vzala do rúk túto knihu. Je to krásny a napínavý príbeh, ktorý si zasluhuje vašu pozornosť. Ak ste fanúšikom Harryho Pottera, táto kniha sa vám bude páčiť. Budete ju čítať v každej voľnej chvíli, len aby ste sa dozvedeli ako to skončí.
Určite tomu dajte šancu a nebudete ľutovať. Kniha sa páčila aj môjmu malému bratovi, ktorý nečíta veľa, ale pri tomto vydržal a bol nadšený. A to sa podarilo len málo knihám, ako napríklad už spomínanému Harrymu či Eragonovi alebo Eonovi.


Knižke dávam 5 lienok

Predurčenie si môžete zakúpiť aj na gorila.sk

Pozn. obrázky sú zo stránky weheartit.com
Princezná

1 komentár:

  1. jaj, som rada, že sa ti kniha páčila,

    ja som nadšená celou sériu

    PS: som zvedavá čo povieš na posledný dieľ ;))

    OdpovedaťOdstrániť