piatok 6. júla 2012

Obálky v knižných sériách a ich zmeny

Hovorí sa nesúď knihu podľa obalu. Ja rozhodne nepatrím medzi tých, ktorí si knihu neprečítajú len kvôli škaredému obalu či si knihu kúpim len na základe krásneho obalu. No milujem keď k skvelému príbehu môžem priradiť úžasný obal. To je najlepšia kombinácia na svete. To potom človek stojí pred knihovníčkou a len vzdychá ako krásne vyzerá.
No a teraz si predstavte túto situáciu, ktorá sa stáva v poslednej dobe docela bežným javom. Kúpite si knihu. Je dobrá. Aj obálka je obstojná, možno aj viac. No s druhým dielom prichádza prerobenie obálok. Vyjde ešte raz prvý diel v nových obálkach a druhý len v nových. Dilema. Kúpiť ešte raz aj prvý diel? Či to nechať tak a nebude to k sebe pasovať? A ak si kúpim prvý diel v novej obálke čo spravím s tým starým? Ešte blogeri to majú relatívne jednoduché - prinajhoršom pôvodnú obálku aj s knihou dajú do súťaže a je to. Ale čo obyčajní ľudia?
A keď sa to stane až pre treťom či vyššom diely série, tak to človek aby aj rozhodilo od zlosti. Ako je to pekné, že sa nakladatelia tak starajú o to, aby knihy dobre vyzerali. Ale tak do kelu, ako k tomu prídu tí čo si sériu kupujú pekne od začiatku a tým pádom podporujú autora aj vydavateľa a oni im spravia takýto obálkový podraz? Je to značne nefér podľa môjho skromného osobného názoru!
Ešte by som dokázala ospravedlniť napríklad naše vydavateľstvo, ktoré najprv má originálne obálky, no potom nie sú peniaze aj na zvyšné diely. Nie je to príjemná situácia, ale tam by som to ešte dokázala pochopiť, lebo to koľkokrát nie je v ich moci. Pretože by to mohlo dôjsť k tomu, že by sa museli rozhodovať či radšej autorské práva na dobrú knihu alebo radšej len na obálku inej... A popravde to už skôr nech sú dve dobré knihy s horšími obálkami aj v preklade, ako keby mala byť len jedna s dobrou obálkou.
Lepší prípad je, keď sa najprv vydajú cestou vlastnej obálky a potom zistia, že originálne budú predsa len lepší krok.
Čomu ale nerozumiem, keď sú dobré obálky - priam krásne a oni ich zmenia a pokračujú v sérii v úplne iných obálkach. A škaredých.
Aby som dala pár príkladov:
Staré obálky k Across the Universe #1 a #2


Pri príprave obálky tretieho dielu vytvorili celý nový komplet:

Alebo napríklad české vydavateľstvo Mladá fronta pri sérii Mortal Instruments (Nástroje smrteľníkov), konkrétne prvý diel Mesto kostí:
česká obálka vs. originál




















Ale pri ďalších dieloch už spravili múdry ťah a prešli radšej k originálnym obálkam:



Alebo české vydavateľstvo Triton, ktoré vydáva sériu Anitu Blake od Laurell K. Hamilton. Prvých 8 dielov vydávali v krásnych (a trochu morbidných) takmer bielych paperbackoch:




Atď, kde štvrtý diel má podľa mňa úplne najsamkrásnejší obal ktorý neskutočne milujem! Pri deviatom diely však prešli na tvrdú väzbu s novými obálkami, ktoré sa mi vôbec ale vôbec nepáčia. Jediné ich plus je tá tvrdá väzba. Veľké mínus - nie sú už príliš originálne, grafika je čudná a všetky sú viac menej na jedno kopyto


Keby som vám chcela ukázať všetky obálky všetkých sérii ktoré majú podobný problém vyšlo by to na stovky možno tisíce článkov. To by sa aj tak nikomu čítať nechcelo, takže dúfam, že vám stačí táto malá ukážka.

Čo si myslíte o tomto menení obálok v sérii? Ako postupujete?


Princezná

6 komentárov:

  1. Taky jsem se nad tím rozčilovala, co s tím v poslední době všichni mají.
    Nové AtU obálky vidím poprvé a nepřijdou mi špatné, ale na ty původně prostě nemají. Jsem zvědavá, jak to budou řešit naše nakladatelství.
    České Město z kostí mi hne žlučí pokaždé, co tu hrůzu vidím.
    A o nová Anita je docela taky propadák - co bylo na těch prvních a jednoduchých špatného?
    Co mě momentálně hodně štve, tak je zase změna coverů u série Shatter Me, protože pokračování se mi vůbec nebudou hodit k jedničce:/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aaaaaa Shatter me! Ja som vedela že som na niečo zabudla! Presne! Ako tie nové s očami sú fakt pekné ale je mi to prdlajs platné keď mám tú obálku s tou slečnou.... je to totálne nanič!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to je uplne nefer a ked sa mi to raz stane tak ma asi porazi:((

    vlastne tak mam anglickym harryov, kazdy diel iny, uz aby som sa vydala♥:D

    inak kavarna silencu je naaadherna a asi si to precitam (ano kvoli obalke, ovplyvnuje ma to:D)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Epocha, po prebratí série Anite Blake, sľúbila, že nezmení obálky, ale... sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú a za knihy v tvrdej väzbe s novými obálkami sa im predsa do vrecák nakotúľa viac koruniek. Najväčší fanúšikovia zúria a možno si začnú dokupovať sériu s novou verziou obálok. Všetko to je len a len o peniazoch. Čo sa dá robiť :) AtU mi je ľúto. Nie som z obálok tak paf, ako iní... ale pekne sa na ne pozeralo. Nové nie sú zlé, ale sú príliš jednoduché a bežné. Pre tých, čo si prvé dve časti kúpili tak, ako ich kúpili, to bude podraz. Je to smutné, ale čo sa dá robiť, že? :)

    A Shatter Me - nové obálky krásne, ale opäť bežné. Teta na prvej časti bola múdry ťah, dúfala som, že pri druhej časti sa dočkáme takého... Adama :D Ale zase - pri Blood Red Road máme rovnaký problém. Síce sa mi nová verzia obálok páči viac, ale keď začali s tými, s ktorými začali... ach jo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super článok. Mňa sa toto zatiaľ týkalo len pri AtU (veľa kníh nekupujem), ale úprimne, dosť mi to pomohlo pri rozhodovaní, či si druhý diel vôbec kupovať. (Mám ten paperback, čo nemá vôbec žiadne pokračovanie.) Každopádne také úplne zbytočné a náhodné menenie obálok je na nervy.:P

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý článek :) Ty změny obálek uprostřed série nechápu...vždyť to vypadá strašně blbě, když je poslední knížka z trilogie například úplně jiná než předchozí dvě.

    Ale ono to asi opravdu bude jen o penězích - protože skalní fanoušek si pak nekoupí jen tu poslední knihu, ale nakonec utratí i za ty zbylé, aby mu to ladilo...

    OdpovedaťOdstrániť