utorok 31. júla 2012

V skratke - Croak

Autor: Gina Damico
Názov: Croak
 
Séria: Croak
Diel: prvý

Všetko to začala týmto trailerom:


Už dlho som bola v takej zvláštnej agresívnej nálade a potrebovala som niečo nesladké, drzé a iné. A presne to som v Croak objavila.

Z Lex sa za veľmi krátku dobu stala delikventka. Mláti každého, kto jej príde pod ruku, nadáva ako dláždič, porušuje pravidlá a robí každému naokolo seba zo života peklo. Možno s výnimkou svojej sestry – dvojčaťa. A tak sa jej rodičia jedného dňa rozhodnú pre drastické riešenie a pošlú ju k strýkovi, ktorý žije niekde v zapadákove ako farmár. Alebo žeby nie?

Myslím, že môžem povedať, že niečo takéto ste s vysokou pravdepodobnosťou ešte nečítali (ak hej tak sem s tým!). Táto kniha má toľko netypických čŕt, že neviem kde začať. Lex rozhodne nie je typická hrdinka. Nie je to sladké dievča, ktoré sa dostane do ťažkostí a potom ju zachráni krásny princ. Lex sa dostane do ťažkostí sama a každého krásne princa, ktorý by sa chcel len priblížiť zmláti a ešte mu pri tom vynadá. A aj keď konečne odhalí zmysel svojej existencie, má tendencie porušovať aj tých posledných pár pravidiel, ktoré sa jej týkajú. 

"Well life's not fair. Why should death be any diffrent?"

Príbeh ma grády, spád a super zápletku. Je to prvý diel série (ešte neviem koľko dielnej) takže je aj vysvetľovací a zoznamovací. No ani to mu nebráni v tom, aby vás nútil obracať strany priam astronomickou rýchlosťou. Zo začiatku preto, lebo si chcete prečítaj ďalšiu nálož skvelých hlášok a ku koncu napätými scénami. 

“You bit him?” Lex’s father said.
“He called me a wannabe vampire,” she said. “What was I supposed to do?”
“Oh, I don’t know—maybe not bite him?"
 
Ja som v tejto knihe našla to čo v mnohých iných chýba. Originalita, chytľavosť a riadna dávka humoru. A je predpoveďou dobrej série. Len dúfam, že autorka to nepokazí druhým dielom či zbytočným naťahovaním príbehu pre peniaze. Už sa neviem dočkať kam povedie Lex a ostatných. A čo všetko sa dozviem o strýkovi Mortovi či Driggsovi a ostatných. 

She wished, as almost all kids wish at one point or another, that she could turn into a pterodactyl and fly away and never come back.

Toto a ešte omnoho viac nájdete v tejto úžasnej knihe. A viete čo je ešte lepšie? Na druhý diel nebudeme musieť čakať dlho! Podľa informácii na stránke goodreads.com či bookdepositery.com to vyzerá tak, že vyjde už v polke septembra! No nekúp to!

Princezná

4 komentáre:

  1. To vyzerá super, hádam zoženiem e-book.^^"

    OdpovedaťOdstrániť
  2. už na GR jsem si všimla, že se nad knihou rozplýváš, ale až teď jsem si to vlastně přečetla celé. :D Kniha vypadá zajímavě. x))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Koukla jsem na obal a vybavil se mi Dexter, nevím proč :D

    Ta kniha vypadá skvěle, taky jsem si všimla tvých ohlasů na GR :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To vyzerá super, asi knihu šupnem do to-read listu :)

    OdpovedaťOdstrániť