pondelok 13. februára 2012

V skratke: Here Lies Bridget

zdroj: goodreads.com
Autor: Paige Harbison
Názov: Here Lies Bridget
Voľný preklad názvu: Tu leží Bridget


Bridget Dukeová je nespornou vládkyňou na škole. Je tým najprotivnejším dievčaťom s najväčšími tajnými neistotami. A keď sa objaví nové dievča, Anna Judgeová, pre Bridget sa začne všetko rozpadať: priatelia ju už tak poctivo neuctievajú, učitelia neskočia na jej prekvapený "kto? ja?" pohľad, vylúčenie je na obzore a chlapec, ktorého milovala - Liam Ward - sa na ňu už ani nemôže pozrieť.
Keď zúfalá Bridget šoféruje príliš rýchlo a s autom narazí, skončí v limbe, kde musí čeliť všetkým, ktorým ublížila a musí si prejsť pár nepríjemných kilometrov v ich topánkach. A teraz má poslednú šancu urobiť dobrý dojem. Aj napriek tomu, že môže skončiť mŕtva, má poslednú možnosť na vykúpenie a napraviť všetko zlé, čo napáchala ľuďom, čo pre ňu znamenali najviac.
A Bridget zistí, že niekedy nestačí len povedať prepáč...
(Môj voľný preklad anotácie z Goodreads)    


O tejto knihe sa nedá veľa písať. Dokonale ju vystihne veta „Bridget je mrcha!“ A to sa niekomu páči a niekomu nie. Podľa doterajšieho hodnotenia na goodreads (3,44 pri 507 ratingoch ku dňu 13.2.2012) to s knihou nevyzerá ružovo. No mne sa páčila. Veľmi! To, že Bridget nebola dokonalá a vlastne ani typicky kladná hrdinka bolo osviežujúce. Bolo to iné. Kontroverzné. To je to správe slovo, ktoré vystihuje túto knihu. Kontroverzné.
Bridget je sviňa na všetkých naokolo. Bridget umrie. Bridget prežije kľúčové momenty 5 osôb zo svojho okolia, ktorých tyranizovala. Bridget dostane druhú šancu pokúsiť sa to napraviť. A je len na nej zapôsobiť na toho, kto bude súdiť jej posledný výkon. Ak to pokašle, skončila. Navždy.
It was unsettling to hear my voice. Just like listening to an answering machine recording of your voice and realizing that you sound almost exactly like Kermit the Frog.
(pozn. – postavička zo seriálu Muppets)



Druhá zvláštnosť tohto dielka. Väčšinou sa predpokladá, že aj napriek všetkým nástrahám, nebezpečenstvám a prekážkam akéhokoľvek druhu nakoniec hlavná hrdinka prežije. Veď je to predsa hlavná hrdinka doparoma! No tu budete od začiatku na vážkach. Nechá ju prežiť? Umrie? Ako to s ňou bude? Až kým neodzneje posledná bodka, nebudete vedieť ako to s ňou dopadne. Či sa vám koniec bude páčiť je len na vás. Ja sa musím priznať, že mne sa páčil. Pretože som ten typ človeka... Ale bola by som spokojná aj s druhou alternatívou.

I didn’t look as cool and collected as I hoped. Instead I looked a lot like deer in headlights.

Podľa môjho názoru druhý najčastejší dôvod odsúdenia tejto knihy je fakt, ako poukazuje na chyby, ktoré robíme všetci. A nie veľmi pekným spôsobom. To ako si neuvedomujeme ako čokoľvek, čo povieme, môže druhého zasiahnuť až tak hlboko. A ľudia nemajú radi, keď sa tak verejne a bez okolkov poukazuje, čo robia zle. Pretože radi vyzerajú dokonale. Aj keď predsa každý vie, že nikto nie je dokonalý. No to už zabieham do úvahy, ktorá by nemala byť súčasťou tejto minirecenzie.
Doporučujem si knihu prečítať a vytvoriť si na ňu vlastný názor. Teraz už viete čo máte čakať. A možno vás to pripraví. A nebudete takí prekvapení. Možno. No ja si myslím, že by ste Bridget mohli dať šancu. Každý si ju zaslúži.



Dostáva odo mňa 4 lienky

Pozn. všetky obrázky sú z weheartit.com
Princezná

5 komentárov:

  1. No túto knihu zvážim,mám celkom rada takéto knihy, ktoré poukazujú na chyby života:D
    P.S.: Máš veľmi pekný blog:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. a dá sa zohnať aj po slovensky či česky? veľmi rada by som si ju kúpila 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bohužiaľ táto kniha v preklade nevyšla zatiaľ. No angličtina je veľmi jednoduchá ;)

      Odstrániť
    2. No ešte si asi trochu počkám či ju predsa len nevydajú po slovensky 8D ale asi si ju zadovážim 8)
      Ďakujem 8)

      Odstrániť
    3. myslím, že bohužiaľ táto kniha sa prekladu tak skoro nedočká, je trochu kontroverzná a neviem či by sa tu uchytila a vydavateľstvá to asi nebudú chcieť riskovať... ale je to veľká škoda, lebo je ozaj úžasná :)

      Odstrániť