utorok 7. februára 2012

Top týždňa #3


V novom roku začínam aj s týmto meme, no ja som si ju kvôli rubrike My week presunula na utorok. Hosťuje ho Luu. Cieľom je každý týždeň zverejniť Top týždňa na nejakú tému.
10 kníh z detstva


Knihy respektíve série sú zoradené bez poradia, lebo ich jednoducho neviem zoradiť.

Dvojčatá Pat a Isabela
Juj toto bola perfektná séria. Najlepšie bolo, že obe dvojčatá začali ako hnusné rozmaznané slečinky a až potom sa pekne dali dohromady. Kvôli týmto knižkám som chcela ísť po prvý krát na intrák. Kvôli polnočným hostinám! Skvelá učiteľka bola mamzel, či ako sa to volala. Potrhlá učiteľka francúzštiny so zmyslom pre humor. A z dievčat som mala najradšej asi Carlottu. Kto by si nezamiloval temperamentnú cirkusantku? 

 


Slávna päťka
Druhá séria od Enid Blyton. Musí sa jej uznať, že pre deti píše skvelo. Neviem koľko knižiek som prečítala, no boli to skvelé detektívky, kratučké,udržali pozornosť a tie záhady. No čo viac si dieťa môže priať?

Traja pátrači
Pri detektívkach ešte zostaneme. Traja pátrači. To je pojem. Aj keď tie najnovšie príbehy už nie sú až také dobré. Najradšej mám prvé štyri. Záhada strašidelného zámku, zajakavého papagája, šepkajúcej múmie a zeleného strašidla. Jupiter, Peter a Bob. Jupiter je tá hlava, Peter je ten športovec a Bob je ten čo nájde vždy potrebné informácie. Najvtipnejšie je, že počas celej série ( má už okolo 60 kníh) chalani minimálne vyrastú. 

Vlaštovky a Amazonky
Arthur Ransome. Len vďaka Boji o ostrov som chcela bývať v Británii. Najlepšie niekde, kde by bolo také jazero, v strede ostrov a ja som mohla plachtiť a bývať na ňom. Vždy som chcela byť Nancy, lebo tá bola proste cool. Boj o ostrov je prvá a podľa môjho názoru najlepšia z celej série. Potom ešte Nechtěli sme na moře. Tieto dve mám osobne úplne najradšej. No vyplatia sa prečítať si všetky. Aj keď som poriadne nerozumela všetkému okolo lodí, ale drobrodružstvá štyroch súrodencov (Vlaštovek) a dvoch sestier - pirátok (Amazoniek) ma uchvátili.

Lujza a Lotka
Nesmrteľný príbeh. Kto z vás netúžil mať dvojča? (Otázka sa týka samozrejme tých, čo ho nemajú) Ja som po nejako vždy túžila. Okrem toho že som vždy chcela mať sestru, tak dvojča by bolo ešte lepšie, lebo by sme vedeli na čo myslíme, vždy by sme boli na všetko dve a nikto by nás nemohol poraziť. A objaviť stratené dvojča a vymeniť si s ním miesto? Dokonalé. Aj napriek tomu, že im plány nevyjdú tak ako chceli. Filmové spracovanie s Olsenkami nie je zlé, ale nevystihuje tú knihu až tak ako by malo. 

Temné hmoty
Zlatý kompas, Magický nôž a Jantárový ďalekohľad. Nie každému táto séria učarovala, no mne rozhodne hej. Svet, ktorý vytvoril Phillip Pullman ma fascinuje. Lyra a jej démon boli moje obľúbené postavy. Prvý diel bol... srdcervúci, no na úplný koniec série to rozhodne nemalo. Pri čítaní som vždy neuveriteľne túžila po svojom vlastnom démonovi. Len aby sme mohli vytvárať lotroviny a aby som sa mala s kým pozhovárať.

Medzi nami dievčatami
Toto je taká klasika. Nikdy som neprečítala všetky diely a ani som ich nečítala všetky porade. Len som si ich z knižnice požičiavala a tak som bola obmedzená prístupnosťou. No boli to zábavné knižky a poučné a to že sa striedali pohľady a problémy dievčat v každej knižke bolo veľké plus. Niekedy mám chuť si pre tú srandu ešte pár dielov prečítať.
 

 



Dva roky prázdnin
No kto by po tom netúžil? Osobne ma Verneovky až tak nebrali. No túto som si zamilovala. Bola dobrodružná a strašne som túžila byť jej súčasťou. A to nie len kvôli tomu, že by som mala dva roky prázdnin, ale aj preto, že to bol opustený ostrov. Pre ten mám svoju slabosť. Kto vie prečo.

 





Denník princeznej
Toto už nie je stopercentne detská kniha, vzhľadom na to, že diely vychádzali postupne tak som ich dočítala už v staršom veku. Musím sa priznať, že ma Mia neskutočne rozčuľovala. Vo všetkom. Ale čítalo sa to dobre. Zasmiala som sa na tom. Ponadávala si na Miu. A snívala som o tom, že aj ja som princeznou. A že by som to celé zvládla lepšie. Možno. Hlavné bolo to, že by som bola princeznou! (Tak som sa ňou nakoniec stala... síce po svojom, ale predsa :D)

Harry Potter
Snáď ste si nemysleli, že tu bude chýbať? To by som si nikdy nedovolila! Harry je súčasťou môjho detstva (a nielen toho). Odkedy som v 12 prvýkrat otvorila Kameň mudrcov, prišiel zlom. A môj život sa odvtedy začal rozdeľovať na dve časti. Pred Harrym a Po Harrym. Myslím, že nikomu nemusím zdôrazňovať to, ako veľmi túto sériu zbožňujem!! A myslím, že o nej ani nemusím vravieť viac. Veď kto by tento fenomén v dnešnej dobe nepoznal?




Zdroje obázkov: gorila.sk a google.sk
Princezná

5 komentárov:

  1. Luisu a Lotku mám moc ráda a taky jsem je četla :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Polnočné hostiny!!! Božeee, zmocňuje sa ma nostalgia.
    Inak, ja som Jupiter, kamoška, ktorá má silné dioptrie je Bob (lebo má fyzickú vadu) a ďalšia, ktorá z nás troch má jediná frajera je Peter (lebo Peter mal frajerku). Najčastejšie pátrame na facebooku :D
    A z MND som bola Katie. Chcela som byť Sabrina alebo Randy, ale to boli moje kamošky. O Randy sme sa vždy hádali...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. heej polnocne hostiny!! to sme si zo sestrou potom robili:D
    Lujza a Lotka ♥
    MEDZI NAMI DIEVCATAMI RULES!!!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Juj, tak takto vznikla tá debata včera! :D A Lastovičky a Amazonky, aach...

    OdpovedaťOdstrániť