štvrtok 9. februára 2012

Suzanne Collins - Skúška ohňom

zdroj: goodreads.com
Autor: Suzanne Collins
Názov: Skúška ohňom
Originálny názov: Catching Fire
Séria: Hry o život (The Hunger Games)
Diel: druhý
Žáner: dystópia, akčný, dobrodružný
Upozornenie: Anotácia aj recenzia obsahuje spoilery z prvého dielu!


V Skúške ohňom, druhom románe trilógie, rozvíja Suzanne Collinsová príbeh Katniss Everdeenovej, kladie jej do cesty nové, nebezpečnejšie prekážky... a prekvapuje čitateľov na každom kroku.

Katniss a jej priateľ z Dvanásteho obvodu Peeta Mellark napriek nepriazni osudu prežili Hry o život a zvíťazili. Katniss sa vracia k rodine a k svojmu dávnemu priateľovi Galovi, doma však nič nie je také, ako si predstavovala. Gale si udržuje chladný odstup a Peeta sa k nej obrátil chrbtom. Medzi ľuďmi sa navyše šepká o vzbure proti Sídlu, ktorú mohli podnietiť práve oni dvaja s Peetom.
Katniss na svoje zdesenie zisťuje, že nevedomky priliala olej do ohňa nespokojnosti, a teraz má strach, že ju nedokáže potlačiť. Najväčšmi ju trápi, že vôbec nemá istotu, či by to mala urobiť. Čím bližšie je Katnissina a Peetova návšteva obvodov, ktorú majú absolvovať v rámci turné víťazov, tým viac je v stávke. Ak sa im nepodarí presvedčiť obyvateľov Panemu, že sú do seba bláznivo zamilovaní, následky budú hrozivé.

(zdroj anotácie: goodreads.com)

Vydavateľstvo: Ikar
Jazyk: slovenský
Rok vydania: 2010
Dátum čítania: 31.1. – 1.2. 2012

Dva dni...
Toľko mi trvalo prečítanie tohto dielu. Chystala som sa na neho už dlhšie, no až moment keď ho prečítal môj brat a neskutočne na neho nadával ma nakoplo. A neoľutovala som. Bez toho, aby som mala prečítanú anotáciu som sa do toho pustila. Jediná chyba (a možno vlastne ani nie) bola keď som si niekedy medzi dočítaním prvého dielu a začatím čítania druhého prečítala prvú vetu z anotácie tretieho dielu. V tom momente som to oľutovala, lebo som vedela ako to skončí. Alebo nie?
V podstate jediné, v čom som si uškodila, bolo to, že som poznala poslednú vetu knihy. No nemala som ani poňatia, ako sa k nej dostanem. A verte mi, že to čo sa stalo som nečakala. Ani v najmenšom.

Zvyčajne nevstávajú skôr než na poludnie, pokiaľ sa nad nimi nevznáša nejaká pohroma, ako napríklad moje chlpaté nohy. Keď mi znovu zarástli, bola som šťastná. Str. 40

Neznášam prezidenta Snowa!
zdroj: http://biggayron.tumblr.com
To vám bude víriť hlavou už takmer od prvých strán. To čo vymyslel nemalo obdobu. Je to hnusný podlý a zákerný chlap.  Dokonalý záporák, ktorého budete nenávidieť. Snow sa vyskytol aj v prvej knihe, ale nebol nejaký výrazný. Zato tu sa ukázal. A vo veľkom štýle. Predtým negatívnu pozíciu zastávalo celé Sídlo, no teraz si to všetko Snow uzurpoval pre seba.


No jediné, čo ma dokáže odpútať od situácie, v ktorej sa nachádzam je predstava, ako zabíjam prezidenta Snowa. Na sedemnásťročné dievča to nie je ktovieako pôvabná túžba, za to nesmierne lákavá.

Peeta vs. Gale
Ľúbostný trojuholník, ktorý bol v prvom diely len veľmi jemne naznačený, sa začína drať na povrch. Gale je urazený a žiarli na Peetu a Peeta je urazený, že mu Katniss povedala, že to celé len predstierala a žiarli na Gala. A Katniss nevie kde jej hlava, alebo skôr srdce, stojí. Je zmätená a vyrovnáva sa s tým, ako inak, po svojom.
Gala konečne spoznáme bližšie. Aj keď nie o mnoho. Trochu si ma získal, no moje srdce je verné Peetovi.

„Aspoň nezomriem so skrehnutými rukami.“ Str. 75

Celkovo Katniss prešla zmenou. Od úplného začiatku až po koniec druhého dielu. Predtým myslela hlavne na seba a svoju rodinu. No čoraz viac si uvedomuje aj dôležitosť iných osôb a spraví všetko preto, aby ich ochránila. No podarí sa jej to?

Akcia, akcia a pre zmenu akcia
Skúška ohňom je ňou nabitá. Niekedy na úkor opisov. To je jediná moja výhrada. V niektorých chvíľach by sa mi hodilo viac opisov. No možno by to zase knihu spomalilo. Neviem. No okrem toho, je to skvelá kniha, ktorú si jednoducho musíte prečítať. Hlavne ak ste čítali prvý diel. To, čo si Snow respektíve Suzanne vymyslela pre hlavných hrdinov, will blow your mind!

So zvyčajným úžasom sledujem, ako sa žena, ktorá má volá na pomoc, keď treba zabiť pavúka, mení na ženu odolnú voči strachu. Str. 87

Zaslúžených 4 a pol lienky
Skúšku ohňom si môžete zakúpiť aj na gorila.sk

Princezná

2 komentáre:

  1. 4,5*??? :D:D
    Pekná recenzia. Najviac sa mi páčilo: Neznášam prezidenta Snowa.
    Súhlas, je to sviňa nad svine. :D Hnusný chlap! :D Niekedy mi pripomína Najstaršieho z AtU.
    Kedy plánuješ Drozdajku? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nooo hovorím trošku mi tam chýbali opisy, tak pol lienky išlo dole za to... :)
      ďakujem :) v tomto diely som ho mimoriadne neznášala... bol argh... horší ako Najstarší, oveľa :D
      na Drozdajku som musela čakať dva dni po dočítaní tohto, lebo ju mal brat, ale potom padla za dva dni :D recenzia bude cez víkend :)

      Odstrániť