nedeľa 19. februára 2012

Suzanne Collins - Drozdajka


zdroj: gorila.sk
Autor: Suzanne Collins
Názov: Drozdajka
Originálny názov: Mockingjay
Séria: Hry o život (Hunger games)
Diel: tretí
Žáner: dystópia, dobrodružné, akčné

Upozornenie: Anotácia aj recenzia obsahuje spoilery z druhého dielu! 

Ani v záverečnej časti trilógie Hry o život nie je autorka Suzanne Collinsová k svojej hrdinke milosrdná. Naopak, Katniss Everdeenová prežíva najťažšie obdobie svojho života. Hoci z Hier štvrťstoročia ako-tak vyviazla so zdravou kožou a mama so sestrou sú v bezpečí, jej starosti sa ešte neskončili. Sídlo zrovnalo so zemou Dvanásty obvod, zahynuli tisíce ľudí. Katniss pripisuje vinu za ich smrť sebe. Peeta Mellark, jej partner z Hier, zostal v rukách nepriateľov, ktorí ho kruto mučia. Na čelo odboja sa postavil Trinásty obvod, aj keď len donedávna sa o jeho existencii takmer nič nevedelo.

Vojna prináša obete na obidvoch stranách, rozdiely medzi dobrom a zlom sa čoraz viac stierajú. Víťazstvo sa síce prikláňa na stranu rebelov, no koniec je stále v nedohľadne. Krviprelievanie môže zastaviť iba Katniss. Ak chce zachrániť Peetu, zabrániť ďalšiemu mareniu životov, poraziť Sídlo a nenávideného prezidenta Snowa, musí sa znova chopiť roly drozdajky. Opäť zisťuje, že o svojom osude nerozhoduje sama, ale do istej miery sa stáva nástrojom v mocenskom súboji. Ešte stále nevyriešila dilemu, ktorému z dvoch najbližších priateľov patria jej city...

Vydavateľstvo: Ikar
Jazyk:  slovenský
Rok vydania: 2011
Dátum čítania: 5.2 – 7.2.2012

Čoooooooo?? Awwwwwwwww?
To celkom vyjadruje moje pocity po dočítaní knihy. Zmiešané. Rozporuplné. Prečo? No na to si to hlavne potrebujete prečítať sami. Je to neuveriteľné silná emotívna kniha. Nedá vám spať. Váš voľný čas pre ňu neexistuje. Čo voľný čas. Pre ňu neexistuje ani len ten pracovný! Núti vás čítať, čítať a čítať až kým si neprečítate poslednú vetu epilógu. A potom... potom si ďalšiu hodinu budete utierať slzy, vysmrkáte hromadu vreckoviek a nebudete na ňu vedieť prestať myslieť. Vyčerpá vás. Emocionálne aj fyzicky. No aj tak neoľutujete, že ste si ju prečítali. Pretože séria by bez nej nebola tým pravým orechovým. Tak ako by Harry Potter nebol ničím bez Darov smrti.
No aj napriek tomu, že je to drsná a vcelku bezútešná kniha, Suzanne do nej prepašovala toľko vtipných hlášok a situácii a vložila ich do tých správnych miest, že to krásne odľahčila a čítalo sa to jedna radosť.

„A čo keby sme teraz zavolali stráže, nech ma odvedú späť do izby? Musím postaviť ďalších sto domčekov z karát.“

„Ak nás zapálite zhoríte s nami.“
zdroj: http://capitolrebel.tumblr.com
Už neviem, kto mi to presne povedal (a za to sa ospravedlňujem, kľudne sa prihlás a ja ti sem hodím dodatočne kredit), no túto knihu trefne nazval politickým románom. Viem, že sa vám to asi nezdá, no je to tak. Za všetkým je politika. Nie taká akú poznáme my. Oveľa drsnejšia a hladovejšia. Neváhajú pre ňu zabíjať. Jej výsledkom boli Hry o život. No teraz sa obvody vzbúrili. A na čelo chcú postaviť Katniss. Zvládne to čo od nej očakávajú? Dokáže sa vzchopiť a byť tvárou revolúcie? Byť drozdajkou? A aká bude cena za takú opovážlivosť?

Opisuje ma ako človeka, ktorý nemá takmer žiadnych priateľov, pretože ostatných desí svojou výnimočnosťou. Ibaže to nie je pravda. Priateľov nemám, lebo nie som priateľská.

Finnick & Iskerník & Prim
Moje nové obľúbené postavy. Teda v rámci možností že ano. Iskerník je kocúr. No zohrával hlavnejšiu úlohu ako v predchádzajúcich dvoch dieloch. A bola to hlavne tá vtipná úloha samozrejme. Krásne sa spolu s Katniss doťahovali.

Keď mu sestra uviaže okolo krku mašľu, kocúr na mňa vrhne mimoriadne samoľúby pohľad.“

Finnick. V prechádzajúcom diely som ho nejako zvlášť neobľubovala. Bol nafúkaný a nebola som si do konca knihy istá čo si mám o ňom myslieť. To sa v Drozdajke zmenilo. Zamilovala som si ho. Nie tak ako Peetu. Tak inak. Bolo mi ho ľúto. Držala som mu palce. Tešila som sa s ním. Súcitila som s ním. Plakala som s ním. Prirástol mi k srdcu. Dôvod? Jednoduchý – Annie.

Tým nás neohúrite, len pred chvíľou sme videli Finnicka Odaira v spodnej bielizni.

Prim. S ňou to začalo. No aj napriek tomu jej bola venovaná minimálna pozornosť. Tu dostáva konečne viac priestoru a nedá vám na výber. Musíte si ju zamilovať. Zmenila sa. No kto by sa nezmenil po takých udalostiach? Dospela. Už to nie je malé dievčatko. Už to nie je tá malá vystrašená Prim, ktorú Katniss zachránila pred Hrami.

Team Peeta alebo Team Gale?
Ja som definitívne team Peeta. Po prvé preto, že on nás sprevádza už od začiatku príbehu. Po druhé pre to všetko, čo pre Katniss urobil. Bol ochotný pre ňu zomrieť. Je pravda, že sa zmenil. Nie len po tom, čo musel prežiť jedny, dokonca dvoje(!) Hry o život. Prežil aj mučenie prezidenta Snowa. Ak by to nezanechalo na ňom následky, tak by to bol nereálne a čudné.

Potom je tu ešte Finnick Odair, sexuálny symbol z rybárskeho obvodu, ktorý v aréne udržal Peetu nažive, keď ja som zlyhala.

Gale sa každým dielom objavoval viac a viac na scéne. V Skúške ohňom mi ho bolo ľúto. Mal Katniss úprimne rád. Zbičovali ho. A musel sa pozerať ako sa Katniss zasnubuje s Peetom, ako oznamujú že je tehotná a ako odchádza na ďalšie Hry o život. A videl zánik dvanásteho obvodu. No to ako sa choval v tomto záverečnom diely trilógie sa mi nepáčilo. Bol až príliš vzťahovačný a protivný. Chápala som to niekedy, no aj tak sa mi to nepáčilo a nehodil sa mi ku Katniss. No voľbu som nechala na ňu.

Musím vás prestať volať chrobáci.

Katniss... Už to nebola tá stará Katniss, ktorá sa obetavo prihlásila za Prim, aby ju ochránila. Už nebola taká sebecká. Predsa len v prvých dvoch dieloch myslela oveľa viac na seba. To nevymizlo úplne, no stlmilo sa to. Je ochotná urobiť všetko, aby zachránila Peetu a ochránila rodinu, Gala aj ostatných. No stále je svojská. Je roztržitá a nesie si následky mnohých zranení a utrpenia, čo prežila. Nie je dokonalé silná a odhodlaná urobiť všetko čo jej prikážu. A to sa mi na nej páčilo. Bolo to reálne. Jej pochybnosti, strach, ale aj kuráž. Všetko prišlo v tom správnom čase a prirodzene. Nebolo to umelo dosadené do príbehu.

Zaslúžených 5 lienok

Drozdajku si môžete kúpiť aj na gorila.sk

Pozn: obrázky boli čerpané z weheartit.com ak nie je povedané inak.

Princezná

6 komentárov:

  1. Skvelá recenzia. Takmer úplne vystihla moje pocity! Je síce pravda, že už nie všetko si pamätám (:D napr. Finnick v spodnej bielizni mi v pamäti fakt neutkvel, ale teraz sa váľam od smiechu na zemi :D), ale väčšinu áno. A Peeta... a Finnick :'( A Gala som takmer prerazila :D :D Teda - prerazila by som ho, keby že stojí rovno oproti mne :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :-* ako si mohla zabudnúť na Finnicka v spodnej bielizni????? :-Ps Galom súhlasím aj keď by som si o neho asi zlomila ruku... ale zaslúžil by si to :D

      Odstrániť
  2. Mě nejvíc dostal ten Peeta. Jeho mi bylo ze všech postav líto nejvíc. Jsou prostě horší věci než smrt;(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Peetu som chcela vziať do náručia a pomojkať.... lebo bol proste ňuňu aj keď bol taký aký bol

      Odstrániť
  3. Pěkná recenze. Líbí se mi doplňující obrázky, těm jsem (stydím se!) věnovala více pozornosti, než textu. xP Ten poslední obrázek mi dost připomíná... ani nevím. Twilight? TVD? Prostě mě donutil se začít usmívat. A Finnick? Ach, málem jsem začala slintat! :D
    Mimochodem, souhlasím s tebou. Z frajírka se stal vážně miláčkem, já jsem si ho úplně zamilovala. Více, než Peetu. :P
    A nakonec - Já vždy fandila Hurikánovi! Sice to v posledním díle vážně... pos*al, ale stejně - měla jsem ho strašně ráda. Peeta mě vlastně nikdy nedokázal tak úplně upoutat a zaujmout. Zdál se mi jako velký přerostlý méďa, ale toho jsem nechtěla! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D :D neviem či sa mám hnevať alebo to zobrať ako pochvalu, že viem aké obrázky mám vybrať :D :D asi to zoberiem ako pochvalu, lebo som ich vyberala dosť dlho! Strašne veľký výber :D :D
      No tak ja ti Hurikána(=Gala) nechám a ty mi encháš Peetu dobre? :D :D

      Odstrániť