piatok 3. februára 2012

Beth Revis - Naprieč vesmírom

zdroj goodreads.com
Autor: Beth Revis
Názov: Naprieč vesmírom
Originálny názov: Across the Universe
Séria: Naprieč vesmírom (Across the Universe)
Diel: prvý
Žáner: YA, sci-fi, detektívka

Amy sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Opustí svojho priateľa, kamarátov a všetkých blízkych, aby sa mohla zúčastniť na misii Archa. Podľa plánu sa majú všetci zmrazení prebudiť o tristo rokov na novej planéte v súhvezdí Kentaura. Alebo o tristojeden rokov? Tak či onak, päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zabiť!

Amy sa stáva súčasťou malého sveta, v ktorom fungujú veľmi zvláštne pravidlá. Viac ako dve tisícky pasažierov lode Pamodaj sa vo všetkom podriaďujú obávanému tyranovi Najstaršiemu. Starší, Najstaršieho neposlušný nástupca a Amin rovesník, sa usiluje získať jej srdce a popritom sa učí, ako sa má správať, keď jedného dňa prevezme vládu na lodi. Amy mu chce veriť. Ale môže sa spoľahnúť na chlapca, ktorý nikdy nevytiahol päty spomedzi tesných kovových stien vesmírnej lode? Je si istá iba jedným: spolu so Starším musí odhaliť skryté tajomstvá lode, skôr než sa ten, kto ju rozmrazil, pokúsi o ďalšie vraždy.

(anotácia z goodread.com)

Vydavateľstvo: Razorbill (na Slovensku IKAR)
Jazyk:  anglický
Rok vydania: 2011
Dátum čítania: 20.1. – 28.1. 2012

Sci-fi detektívka? Čo?
Aj vás to na prvý pohľad odrádza? Nenechajte sa zmiasť! Nie je to detektívka v pravom slova zmysle. Áno, je tam vrah. Áno, hlavní hrdinovia ho chcú odhaliť. Ale nie sú to žiadni detektívi. Sú to tínedžeri. V uzavretom priestore kde môže byť vrahom každý. Alebo nie? Čo všetko skrýva loď Pamodaj na svojich palubách? To sú otázky, ktoré vás budú mátať až kým sa nedostanete k odpovediam. A verte mi, že tie rozhodne čakať nebudete!

Kde by tu vzali kameň? Nie že by práve mohli len tak ísť a vykopať nejaký zo zeme.*

Amy vs. Starší
Príbeh je písaný z dvoch pohľadov. Striedajú sa Amy a Starší. Pekne pravidelne. Zo začiatku dostáva viac priestoru Starší, lebo má záživnejší život. No aj tak to ubieha trochu pomaly. Postupne vám predstavuje loď a ako to na nej chodí. No asi v tretine nastane zlom, a potom už je veľmi ťažké knihu odložiť.
Ani Amy ani Starší nie sú postavy, ktoré si obľúbite pre ich charakter. Amy je až príliš naviazaná na rodičov. No na druhej strane bola odhodlaná zistiť čo sa deje a neverila slepo všetkému čo jej povedia. Spochybňovala, zisťovala a neprispôsobila sa len preto, aby si uľahčila život.

Protiví sa mi predstava, že tu bol, bdelý a pri zmysloch, kým som ja spala. Desí ma to. *

Starší bol jednoducho zvláštny. Doteraz si nie som istá, čo si mám o ňom myslieť. No bolo na ňom vidieť, že žije v uzavretej spoločnosti v uzavretom priestore a spolieha sa na informácie, ktoré dostane. Verí im. Veď prečo by im mal Najstarší, momentálny vládca na lodi, klamať?  Či?
Najstarší je kapitola sama o sebe. Neznášala som ho. Pohŕdala som ním. Vytáčal ma. A fandila som aj Amy aj Staršiemu kedykoľvek sa mu postavili. Dvoma slovami – super záporák.

„Tiež by si mala vedieť nasledujúce. Som Najstarší.“ To si vyhral, pomyslela som si. Gratuluejm k tomu, že si starý.*

Ponorka...
... teda vlastne vesmírna loď. Ale v tom psychologickom význame je to v podstate to isté. Bolo naozaj zaujímavé pozorovať, ako sa vyvinula spoločnosť za tie roky v uzavretom priestore. Prišlo mi to čudné. Neprirodzené. Choré. Pritiahnuté za vlasy. No nemala som problém uveriť tomu, že sa tak naozaj vyvinuli. Dávalo to zmysel. Budete neveriacky krútiť hlavami či znechutene krčiť nosom. No myslím, že autorka veľmi dobre vystihla vývoj ľudí na palube vesmírnej lode putujúcej už nejaké to storočie. Nikto nemôže očakávať, že všetci budú normálni. To by bolo... ehm.. pošetilé, nemyslíte?

Blázinec mi pripomínal domov viac, ako ktorékoľvek miesto na lodi, aj keď bolo plné bláznov.*

Bomba
Môžete si myslieť, že viete, čo máte očakávať a že tušíte, kto za tým všetkým je. Ja som si to tiež myslela. A potom som dočítala poslednú stranu a bolo to ako keby Beth odistila granát. BUM! A nebudete sa vedieť dočkať druhého dielu.

Starí ľudia umierajú. To je ich úloha. *



Za prepracovanosť, nápad a hlavne tú konečnú bombu dávam zaslúžených 5 lienok.




Naprieč vesmírom si môžete kúpiť aj na gorila.sk

*Čítala som po anglicky, úryvky sú mojím prekladom, takže je možné, že sa nezhodujú na chlp presne so slovenským vydaním.
Pozn.: Obrázky sú čerpané z acrosstheuniversebook.com

Princezná

6 komentárov:

  1. Váhala jsem, jestli si to mám přečíst. Ale myslím, že teď už mám jasno a jdu se na to vrhnout! :D Super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelá recenzia ;) Takmer úplne si vystihla to, čo si o nej myslím ja, ale zase... ja som Staršieho mala rade pre to, ako sa pomaly začal prebúdzať. Ako sa vymanil spod vplyvu Najstaršieho. To Beth spracovala excelentne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. potom ku koncu už bol lepší... ale stále to bol tak trošku truhlík :D a ďakujem :)

      Odstrániť
  3. Už se hrozně moc těším, až to vyjde v češtině :) Slyšela jsem o tom a upřímně dějově je to.. zajímavé. Ale mohlo by to být dost dobrý a po tvé recenzi se už těším, až si to přečtu :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ono je to iné... je to sci-fi a to teraz až tak neletí, ale to ako je to napísané a ten koniec! ten koniec! je to unikátne a rozhodne si to prečítaj! dúfam, že sa ti to bude páčiť :)

      Odstrániť