piatok 13. januára 2012

Paige Harbison - The New Girl

zdroj: goodreads.com
Autor: Paige Harbison
Názov: The New Girl
Voľný preklad názvu: Tá nová
Séria: žiadna
Žáner: contemporary, mystery


Volajú ma "Tá nová"...
To je moja nálepka, odkedy som sa objavila na prestížnej Manderlyovej akadémii. Tá nová. Neznáma. Ale nie nepovšimnutá - vďaka nej.
Becca Normandyová - o nej si všetci šepkajú. O dievčati, ktorého fotky sú všade. Dievča, s ktorým sa nemôžem porovnávať. Veď jediný dôvod, prečo sa uvoľnilo miesto na akadémii je, že sa stratila.
A všetci na mňa zírajú, ako keby to bola moja chyba.
Okrem Maxa Hollowaya - chlapca, ktorého meno by sa nemalo vyslovovať. Aspoň nie mnou. Všetci si o ňom myslia, že je Beccin frajer... no ona je preč a ja som tu, aby som ju nahradila. Len keby to bolo také jednoduché. Niekedy, keď myslím na Maxa, si viem predstaviť ako mala Becca omnoho lepší život ako som ja kedy mohla mať.
A ona možno stále niekde čaká, aby si ho vzala späť.


Vydavateľstvo: Harlequin
Jazyk:  anglický
Rok vydania: 2012
Dátum čítania: 3.1 – 11.1.2012

Hlavná hrdinka? A ktorá?
Príbeh sa delí na dve dejové línie, ktoré sa striedajú. Začíname pohľadom do súčasnosti. „Tá nová“ prichádza do Manderlyovej akadémie bez veľkého nadšenia a netuší čo má očakávať. No taký posledný rok, aký má pred sebou, rozhodne nečakala. Tieto úseky sú písané v prvej osobe.
Druhá dejová línia je spred roka, keď na tú istú akadémiu prvý krát prichádza Becca Normandyová. Dievča, o ktorom od začiatku vieme, že zmizlo a nikto skutočne nevie, čo sa s ňou stalo. Pohľady do minulosti sú rozprávané v tretej osobe.
Čakali by ste, že hlavnou hrdinkou bude tá, ktorej príbeh je rozprávaný v prvej osobe. No ja si tým nie som taká istá. Vzhľadom na to, že sa celá celučičká kniha točí okolo Beccy, tak by som označila za hlavnú postavu ju. To by však nebolo fér, takže môj konečný verdikt je, že sa tu nachádzajú dve takmer rovnocenné hlavné hrdinky.

„She looked like a movie star, but partied like a rockstar.“ Page 232
„Vyzerala ako filmová hviezda, ale na párty sa správala ako tá rocková.“ Str. 232


Vyšší level milostného trojuholníka...

... alebo milostný štvorec. V takmer každej YA knihe, kde sa nachádza aspoň trochu romantiky, narazíme na milostný trojuholník. Tu to autorka potiahla ešte ďalej a predstavila nám rovno milostný štvorec. Ak nie aj väčší n-uholník.
Na jednej strane Becca, arogantná povýšenecká mrcha (môže sa to zdať trochu prehnané, no verte mi, slovo mrcha Beccu naozaj dokonale vystihuje), ktorá je zvyknutá manipulovať ľuďmi naokolo, aby dostala čo chce a aby vyzerala dokonalo.  Aby ju každý uctieval. A neváha sa zahrávať s dvoma chlapcami a tým, nie úplne vedome zničiť ich priateľstvo.
Oproti Becce stojí „tá, čo zaplnila miesto, ktoré sa uvoľnilo po jej zmiznutí“. Nechce vytvárať žiadne problémy, len v pokoji zmaturovať a znovu sa vrátiť k rodine a priateľom. No číro náhodná podoba s Beccou a zjavná fascinácia oboch chlapcov pôvodného trojuholníka jej prinášajú množstvo problémov, ktorým musí čeliť.

„She wanted him to spread around hiw fantastically talented she was at... stuff.“ Page 104
„Chcela aby sa rozširoval, aká úžasne talentovaná bola v... v istých veciach.“ Str. 104


Psycho...
Na začiatku knihy som mala pocit, že väčšina postáv bude tak trochu psycho. Počínajúc Danou, spolubývajúcou oboch dievčat, ktorá bola viac než čudná a skrývala pár tajomstiev, cez Beccu, ktorá bola psycho-šibnutá manipulátorka, až po celkovú psycho atmosféru, ktorú vo mne kniha vyvolala.

„It seemed suddenly to be a horrible idea, sleeping in the school you go to. Everyone was everywhere, every  second of every day. And in high schol, that’s pretty much the fastest way to lose your sanity.“ Page 89
„Zrazu to vyzeralo ako príšerný nápad, spať v škole, do ktorej chodíš. Každý bol všade, každú sekundu každého dňa. A na strednej je to viac menej tá najrýchlejšia cesta ako prísť o rozum.“ Str. 89


Obľúbila som si...

... Maxa aj Johnnyho.  Po pravde, ak by som si mala vybrať, nevedela by som.  Obaja mali v sebe niečo špecifické, čo sa mi na nich páčilo a priťahovalo ma to k nim.
... Blake. Síce nedostala veľa priestoru, no za spôsob, akým stála pri „tej novej“ si zaslúži veľké plus.
... tému, príbeh, spracovanie, aj autorkin štýl písania. To ako úžasne opísala postavy aj situácie ma nútil stále čítať ďalej. Postavy boli realistické, chybujúce, nedokonalé a ich správanie zodpovedalo veku a postaveniu. Ja som sa dokázala takmer úplne stotožniť s hlavnou hrdinkou („tou novou“, nie Beccou), lebo mi prišlo, že máme rovnakú povahu a prístup k riešeniu problémov. Síce by som asi nespravila úplne všetko ako ona, no bola mi veľmi blízka. (A veľké plus má za to, že na internátnu školu chcela ísť po prečítaní Harryho Pottera!)
... to, že autorka podsúvala informácie, o ktorých som si až do ich odhalenia nebola istá, na koľko sú naozaj pravdivé a čo je iba výmysel.

„I didn’t know why I believed him, but I did. Maybe that made me the dumb girl in the horror movie who willingly takes the hand of her killer, but I did.“ Page 184
„Nevedela som prečo, ale verila som mu. Možno to zo mňa robilo tú hlupaňu v hororovom filme, ktorá dobrovoľne vezme za ruku svojho vraha, no verila som mu.“ Str. 184


Na záver zopár slov a jedna pikoška
Neviem či sa mi dostatočne podarilo  vyjadriť moje silné pocity voči tejto unikátnej knihe. No rozhodne ju odporúčam všetkými desiatimi. Ja sama sa z nej budem ešte chvíľu spamätávať (A nakoniec som neodolala a aj som si ju na BD predobjednala... Za 5,20€... No nekúp to!)
Môj názor na obálku nájdete tu. A viete čo? Hodí sa k príbehu!
A ešte sľúbená pikoška! Asi ste si všimli, že som jednu z hlavných hrdiniek volala vždy len „tá nová“ prípadne inou obmenou. To preto, lebo jej meno je na celých 300 dačo stranách spomenuté jediný raz a ja to pekne ukryté, takže ak vás zaujíma, ako sa v skutočnosti volá, budete si to musieť sami prečítať.

„If I’d been a cartoon, my eyes would have popped out of my head and I’d have done a double take.“ Page 128
„Ak by som bola animovaná postavička, tak by som sa najprv poobzerala, či myslí mňa a potom by mi skoro oči z jamôk vypadli.“ Str. 128


Knihe dávam zaslúžených 5 lienok

Pozn. Aj anotácia, aj úryvky sú mojím vlastným voľným prekladom! Prosím nekopírovať bez súhlasu a za prípadné chyby sa ospravedlňujem.
Pozn.2 Všetky obrázky sú čerpané z weheartit.com, ak nie je napísané inak.


Princezná

3 komentáre:

  1. och, teraz by som si tú knihu prečítala...
    Krásne si to napísala :)


    Good luck, keď sa s tou recenziou plánuješ popasovať aj v angličtine :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem Judit, tvoju pochvalu si vážim :)
    v angličtine spravím asi trochu inú lebo toto asi nebudem schopná prezentovateľne preložiť :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekná recenzia... ;)
    Vyzerá to tak, že knihu dám zo zoznamu to-read :)

    OdpovedaťOdstrániť