pondelok 30. januára 2012

Stieg Larsson - Muži, ktorí nenávidia ženy

zdroj: goodreads.com
Autor: Stieg Larsson
Názov: Muži, ktorí nenávidia ženy
Originálny názov: Män som hatar kvinnor
Séria: Millenium
Diel: prvý
Žáner: sociálny krimi thriller


Novinár MIKAEL BLOMKVIST je odsúdený za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknúť pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát HENRIK VANGER, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou napísať kroniku svojej rodiny, ktorou v skutočnosti sleduje jediný cieľ: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri písaní kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerky LISBETH SALANDEROVEJ, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, ktorí nenávidia ženy.
(zdroj anotácie: goodreads.com)

Vydavateľstvo: IKAR
Jazyk:  slovenský
Rok vydania: 2008
Dátum čítania: 11.1. – 19.1.2012

Drsné, a bohužiaľ veľmi reálne...
To je prvé, čo vás napadne po dočítaní niektorých scén. A celej knihy. Je to drsné, kruté a desivo reálne. Budete smutní z tohto sveta a nebudete chcieť vyjsť von z bytu. Pre istotu.
Ja som nevedela, či mám byť smutná, znechutená alebo vydesená. Táto kniha vyvoláva množstvo emócii a aj napriek tomu, že sa začiatok trochu pomalšie rozbieha, za polovicou už vás nepustí.

Každý človek má svoje tajomstvá. Treba len odhaliť aké. Str. 97

Mikael & Lisbeth
Príbeh sa sústreďoval striedavo na Mikaela a Lisbeth.
Mikael – novinár so skrachovanou povesťou, ktorý sa odsťahuje na sever. Pristúpi na zvláštnu dohodu s Henrikom Vangerom. Pri písaní rodinnej kroniky Vangerovcov sa pokúsi prísť na ich najväčšiu záhadu – ako a prečo pred štyridsiatimi rokmi zmizla Henrikova neter Harriet.
Lisbeth – zvláštne dievča, ktorá je stále zverená do opatery štátu, aj napriek tomu, že už pred dlhším časom prekročila vek 18 rokov. No má schopnosti, ktoré by jej mohli závidieť viacerí hackeri. K tomu je svojská a pristupuje ku všetkému logicky a racionálne. Najväčšmi zaujme jej vzhľadom, ktorý je nič menej ako výstredný.

„Salanderová do toho obrazu zapadala rovnako dôveryhodne ako bager na výstave lodí.“ Str. 29
„Lisbeth Salanderová bola informačný narkoman s mimoriadne liberálnym ponímaním morálky a etiky.“ Str. 283


Nie len jedna zápletka...
Na viac než 400 stranách sa odvíja viac zápletiek, ktoré sú posplietané do nádherného desivého vrkoča. Okrem toho, že sa dozvieme viac o samotných postavách – Mikaelovi a Lisbeth, tak tam máme samotnú kriminálnu zápletku ale aj celkové pozadie, minulosť a prítomnosť rodiny Vangerovcov, plus svoje miesto v príbehu má aj aféra Wennerström.
A najlepšie je, že všetko do seba tak krásne zapadá, že si ani nevšimnete prechody od jedného k druhému. Stieg je ozaj majstrom pera. Opisy sú úžasné, postavy reálne a uveriteľné a situácie precítite aj napriek tomu, že by ste sa v niektorých prípadoch tomu chceli vyhnúť. A takých je ich viac než dosť. Nepovažujem sa za príliš prudérnu, ale niektoré scény mi neboli najpríjemnejšie. Hlavne to, ako verne boli opísané ma desilo a znechucovalo zároveň. Takže som ich musela rýchlo preletieť a snažiť sa nepredstavovať si nič, aby som nemala nočné mory. No aj napriek tomu to odporúčam každému.

„Večer si v kine pozrel Pána Prsteňov, ktorého ešte nevidel, hoci mal premiéru pred rokom. Napadlo mu, že v porovnaní s ľuďmi sú ohyzdi jednoduché a nekomplikované tvory.“Str. 160

Kniha vs. film
Čítala som, videla som a odporúčam. A to v nasledujúcom poradí: najprv kniha a potom film. Ešte ktorý že? Ja som videla len americkú verziu, ktorá je skvelá. Síce tam pár vecí pozmenili a niečo vynechali, no nič silne podstatné a bolo to v rámci zachovania normálneho časového rozsahu. Už takto mal totiž film cez dve hodiny. Keby ho natočili verne podľa knihy, tak má asi štyri. A to už by si fakt nikto nepozrel. A no nemusia všetky filmy nasledovať príklad rozdelenia na dve časti, že? Prečo odporúčam najprv knihu? Aby ste sa nepripravili o pôžitok vyriešenia celej záhady. A film sa lepšie pozerá aj keď viete ako to skončí na rozdiel od knihy. Mne určite.
Suma sumarum? Prečítajte si to! Naozaj! Prinúti vás to zamyslieť sa nad skazenosťou tohto sveta a nad sebou samým.

„Potom sa počasie umúdrilo. Teplota vystúpila na príjemných mínus desať.“ Str. 141
„Práve som si umyl zuby v ľadovej vode. Takmer mi vypadli plomby.“


Na záver mi to nedá nespomenúť to ako skvelo do textu zamiešali anglické vety či len samotné slovíčka, ktoré vôbec nepôsobili rušivo. Naopak sa mi tam neuveriteľne hodili. A svoje miesto v tejto recenzii nájdu aj epické nápisy na tričkách Lisbeth:
„Armageddon was yesterday. Today we have serious problem.“
„I can be a regular bitch. Just try me.“


Zaslúžených 5 lienok.

Knihu si môžete zakúpiť aj na gorila.sk


Pozn. Všetky obrázky sú čerpané z weheartit.com

Princezná

6 komentárov:

  1. že by som sa na knihu dala? super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Luc ďakujem :)
    a obe: určite si to prečítajte.... je to skvelé :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pekná recenzia :) ...bola som zvedavá, čo tam dáš...
    Mobaňika určite prečítaj...spočiatku sa fakt ťažko rozbieha, ale stojí to za to, začítať sa....

    OdpovedaťOdstrániť
  4. už jsem psala, že recenze se líbí? Pokud ne, přetáhni mě něčím po hlavě, moje skleróza je totiž strašná!! :DD
    Lisbeth je bezkonkurenční a její trička - jop, ty jsou dokonalá. :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. lajkovala si mi ju na GR :) to je to isté ;) ďakujem za pochvalu :P
      ak raz budem mať málo tričiek ona bude mojou inšpiráciou! :D

      Odstrániť