utorok 10. januára 2012

Gayle Forman - Ak zostanem

zdroj: goodreads.com
Autor: Gayle Forman
Názov: Ak zostanem
Originálny názov: If I stay
Séria: Ak zostanem (If I stay)
Diel: prvý
Žáner: contemporary, duchovia

Sedemnásťročná Mia má všetko, po čom kedy túžila – milujúcu rodinu, priateľa, dokonca ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na druhom konci krajiny. Nevie sa rozhodnúť, či si má vybrať lásku a život s rodinou, alebo hudbu. V jedno februárové ráno sa však všetko zmení – na výlete s rodičmi a s bratom cestou v aute na okamih spokojná zavrie oči..., a keď ich otvorí, stojí v priekope. Na jej okraji vidí ich havarované auto a jej rodičia ležia mŕtvi pri ceste. Krátko na to zbadá ďalšie telo. S prekvapením zisťuje, že hľadí sama na seba a spontánne sa pýta: Som mŕtva? Ešte včera mala veľa možností, ktorými sa jej život mohol uberať, dnes stojí pred jedinou otázkou: Zostanem?
Kniha Ak zostanem je plná citu a určite vás chytí za srdce. Je to kniha o sile lásky, o zmysle rodiny a o tom, že všetci sa v istej chvíli musíme rozhodnúť.

Vydavateľstvo: Ikar
Jazyk:  slovenský
Rok vydania: 2010
Dátum čítania: 26.12.2011 – 2.1.2012

Emócie a slzy, ale aj smiech...

To všetko nájdete v tejto na pohľad tenkej knihe. No aj tých málo strán stačí, aby vo vás Miin príbeh prebudil množstvo emócii. Priznávam sa väčšinu času som plakala, som totiž človek emotívny a dojíma ma takmer všetko. Ak ste na tom rovnako, nezabudnite si ku knižke pripraviť aj štós papierových vreckoviek. Vyskytli sa tam však aj úsmevné momenty, ktoré mal na starosti hlavne Teddy, Miin mladší brat.

Duchovia

Gayle uvádza úplne iný pohľad na duchov. Mia nevie prechádzať cez steny, ani skákať ľubovoľne v priestore či pohybovať predmetmi. Do inej miestnosti sa dostane len ak prejde s niekým iným cez dvere. Aj keď technicky by som Miu duchom nenazvala. Je na hranici medzi živými a mŕtvymi a je len na nej, pre ktorú stranu sa rozhodne. A že to nie je ľahká voľba! Na jednej strane rodičia, s ktorými dúfa, že sa stretne na druhej strane, nech už to je kdekoľvek, a k tomu kľud a pokoj. Na druhej boj o život no k tomu starí rodičia a Adam. Do konca knihy som si nebola istá, ako si nakoniec Mia vyberie.

Retrospektíva
V knihe sa striedajú dva pohľady. Jeden na súčasnosť a druhý na rôzne udalosti v minulosti. Dozvieme sa ako sa dali dokopy Mia s Adamom, ako ich vzťah prebiehal, ale aj napríklad čo sa udialo v deň, keď sa narodil Teddy. Spomienky na minulosť a v prítomnosti zostávajúca rodina a kamaráti v čakárni majú pomôcť Mii rozhodnúť sa či chce zostať alebo sa naopak pobrať ďalej do neznáma.

Lovíte? Tak lovte ďalej! Pokračujte k Triss 
Ďalšia indícia je:
Ak tvoj brat povie, že to neurobil, uveríš mu. Ak je tvojej sestre ublížené, pomstíš ju.

A nakoniec...
Ak hľadáte niečo veselé, romantické s prepracovanou dejovou líniou a charaktermi postáv, toto nie je kniha, po ktorej by ste mali siahnuť. Je jednoduchá a relatívne krátka, postavená na dileme ‚Zostať či odísť?‘ No ak máte chuť sa v sychravom počasí, aké vládne napríklad teraz, zababušiť pod perinu s čajom a trochu si poplakať alebo sa venovať trochu zložitejšej téme, táto kniha by mohla byť práve to čo hľadáte.
Tak či tak, za prečítanie rozhodne stojí.

 
Ja dávam knižke 5 lienok.
Ak zostanem si môžete zakúpiť aj na gorila.sk

Princezná

2 komentáre:

  1. Absolútne súhlasím a pridávam sa k skupine, ktorá minula pakel vreckoviek pri tejto knihe :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uff som rada, že nie som jediná urevaná :D :)

    OdpovedaťOdstrániť