utorok 1. januára 2013

Best of 2012 - Obálky

Máme tu Nový rok a k nemu patrí aj obzeranie sa za tým starým. Luu prišla so super rebríčkami Best of 2012, do ktorých som sa rozhodla sa zapojiť, aj keď trochu oneskorene.

Dnešná téma je OBÁLKY

Sústredím sa len na obálky kníh, ktoré som tento rok prečítala, lebo po pravde je to jednoduchšie. Na ďalší rok by som si ale mohla začať robiť nejaké poznámky alebo dačo, čo poviete?

Ale poďme k rozdávaniu ocenení, ktoré sú bez poradia:
Séria Across the Universe


 Zaujímavá séria o vermírnej lodi, ktorá sa plaví k druhej Zemi spolu so zmrazenými ľuďmi, ktorí ju majú zaľudniť. A posádkou samozrejme. No niekto začne zmrazených ľudí rozmrazovať. Nie však poriadne, ale ľudia umierajú. Amy je tiež rozmrazená, no našťastie ju zachráni Starší. Kto je záhadný rozmrazovač a aké iné tajomstvá vyplávajú na povrch? 
Táto séria má nádherné vesmírne ladené obálky. Alebo aspoň mala, tieto prvé dve. S pripravovaným tretím dielom prišla tzv. make-over a no výsledok je podľa mňa príšerný (názornú ukážku nájdete TU). Prvý diel vyšiel po slovensky vo vydavateľstve IKAR po názvom Naprieč vesmírom a oba diely vyšli po česky vo vydavateľstve Cooboo (Napříč vesmírem, Milion sluncí)

Ďalšia séria s úžasnými obálkami je séria Divergent (Divergencia/Divergence). Máme obrovské šťastie, že vydavateľstvo SLOVART ich ponechalo a prenieslo aj do slovenského vydania. Vydavateľstvo Cooboo sa tak rozhodlo taktiež pre český preklad. 

Beatrice Prior žije v Chicagu, kde je spoločnosť rozdelená päť frakcií. V 16 sa každý musí rozhodnúť, do ktorej frakcie chce patriť. A potom musí splniť inicializačnú skúšku inak skončí bez frakcie ako vyhnanec. 
Beatrice rozhoduje medzi frakciou do ktorej patria jej rodičia alebo si vybrať vlastnú cestu. Výber prekvapí všetkých včetne nej samej. Zmení si meno na Tris. A tým to všetko len začína...

Obe obálky sú proste nádherné. Ohnivá guľa aj ten strom... dole Chicago... mne proste učarovali.

Ďalšiu medailu dostáva obálka knihy so sakramentsky dlhým názvom Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad. Uf predtým než človek začne tento názov vyslovovať, aby sa poriadne nadýchol.
Hadley zmešká o štyri minúty lietadlo. Osud? Ktovie. No len vďaka tomu sa stretne s Oliverom. Príťažlivosť je takmer okamžitá. No je to láska na prvý pohľad? Aká je jej pravdepodobnosť? 

Okrem názvu, ktorý potešil a zaujal moju matematickú dušičku,  zaberá polovicu obálky, no má aj štýlový font, ma zaujal aj ten zvyšok. Dvojica v strede, srdiečko, a rozmazaný chaos letiska. Čiernobiela a červená. Dokonalá kombinácia všetkého.

Bitterblue (Iskrivá) bola dlho očakávaným tretím dielom série Siedmich kráľovstiev od Kristin Cashore. Predošlé dva diely mali úžasné obálky a ani tento nesklamal. Naživo je dokonca krajší ako takto na obrázku. Našťastie vydavateľstvo Ediposs zostalo pri origináli.

Mladučká len 18-ročná Bitterblue je kráľovnou, no zisťuje, že o svojom kráľovstve nevie takmer nič. A tak sa napriek zákazu svojich radcov vydáva do svojho mesta, aby odhalila čo je pravda. A objaví toho viac ako čakala. 

Bledomodrá, tri kľúče a oko. Nádherné prevedenie a po prečítaní prichádza zistenie, že pekne pasuje k príbehu. Čo by viac človek mohol chcieť?

Na čo rozhodne nesmiem zabudnúť je novučičké vydanie Upírskej akadémie od SLOVARTu. Pri rozhodovaní o obálke sa našťastie neuchýlili k najbežnejšej americkej verzii, ale zobrali si britskú a ešte ju kúsok vylepšili o čiernu oriezku strán a iné vymoženosti, ktoré na obrázku ani nie je vidieť. To proste musíte mať!

Upíri tak ako ich ešte nepoznáte. Priamo z anotácie: 
Toto nie je ďalšia tuctová upírska séria. Je to najlepšia upírska séria! Ak milujete knihy o upíroch, toto si musíte prečítať. Ak nenávidíte knihy o upíroch, toto by ste si naozaj mali prečítať. Ak ani nečítate knihy o upíroch, týmito musíte začať!

 K tomu ani viac netreba. To si proste treba prečítať. A verte, že to stojí za to.
Princezná

6 komentárov:

  1. Série Napříč vesmírem (Across the Universe) má opravdu úžasné obálky :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. KONEČNE nejaký článok! Dúfam, že ich bude v tomto roku ešte veľa, veľa, veľa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. So všetkým súhlasím! Tieto obálky sú fakt nádherné a zasluhujú 1. miesta 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. So všetkými úplne súhlasím. Tieto obálky sú fakt dokonalé. :)

    OdpovedaťOdstrániť