streda 2. januára 2013

Best of 2012 - Contemporary

a.k.a rebríček, ktorý má na svedomí Luu
Ďalšia téma na zozname Contemporary
alebo príbehy zo súčasnosti bez paranormálnych prvkov
Opäť budem čerpať len z kníh, ktoré som prečítala a tu to rozdelím na dve skupiny: YA & Adult.

YA
5. miesto Sloppy Firsts od Megan McCafferty - sarkastická a cynická hlavná hrdinka, zápletka, ktorá ma od klišé ďalej ako z Bratislavy do Košíc a netypický objekt záujmu. Prvý diel série, ktorá rozhodne zaujme.
4. miesto Here Lies Bridget od Paige Harbison - hlavná hrdinka je mrcha. Zabije sa v aute a prežíva ešte raz udalosti z pohľadu jej obetí. Stand-alone, ktorý si vďaka hrdinke buď zamilujete alebo ho budete neznášať. 

3. miesto 10 Things We Did... And Probably Shouldn't Have od Sarah Mlynowski - Dve pojašené a šibnuté tínedžerky, ktoré vďaka menšiemu klamstvu zostanú žiť samé. Katastrofy na seba nenechajú čakať. Vtipné a svieže. Vyšlo v českom preklade ako Rebelky.

2. miesto Adorkable od Sarry Manning - 17-ročná blogerka, ktorá žije sama. V skutočnom živote asociálka vo virtuálnom osobnosť. Britské, vtipné, s nadhľadom a reálnym pohľadom na život tínedžerov. (aj keď Jeane nie je zrovna typickou tínedžerkou, pohľad na mládež ako takú je bližší ako vo väčšine amerických kníh). Vychádza aj v slovenskom preklade ako Tweetni mi.

1. miesto Lola and the Boy Next Door od Stephanie Perkins - Lola je dokonalá hrdinka, ktorá sa nebojí byť sama sebou. Cricket je najlepší book crush, aký som si mohla predstaviť. Humor, ľahkosť, láska, trošku originality, trošku klišé. Rozhodne najlepšia kniha tohto roka.






Adult

3. miesto The Help od Kathryn Stockett - dojemný a strhujúci príbeh o južanských černoškách, ktoré slúžili v domácnocnostiach bielych. Nič vyslovene akčné, ale chytí za srdce. Po slovensky vyšlo ako Farba citov, po česky ako Černobílý svět.

2. miesto Žiadne prudké pohyby od Maxima. E. Matkina - vzťahy, sex, život, nadávky. Tak ako sme si už z Matkina zvykli. A dokonca by som povedala, že sa vrátil k predchádzajúcej kvalite.

1. miesto You don't have to say you love me od Sarry Manning - Neve nie je typicky pekná. Je bacuľka s takmer nulovým sebavedomím. No jej pravá láska sa má o pár mesiacov vrátiť z Londýna a ona ešte stále nevie, ako to vo vzťahu funguje. A tak si nájde chlapa na skúšku. Boh vie (a čitatelia tiež), že to nemôže dopadnúť dobre. Zaslúžene best adult contemporary 2012.
 

Princezná

4 komentáre:

  1. Čítala som akurát 10 things a Lolu a zatiaľ čo Ten things som žrala, Lola mi absolútne nesadla, dunno why.:P K Adorkable & Sloppy firsts by som sa rada dostala, tak uvidíím.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tebe nesadla Lola? uff :((( to je škoda :(
      Adorkable je úžasné a Sloppy tiež, len má ťažšiu angličtinu, slangovú, tak sa ňou nenechaj odradiť ;)

      Odstrániť
    2. Jop, Annu som úplne milovala a Lola akosi vôbec...:/
      Vďaka za varovanie, ale to bude myslím v pohode, seriály, rôzne knihy (aj Bumped napr.:D) a predmety v nej...:D

      Odstrániť