štvrtok 22. marca 2012

Polnočná premiéra alebo čo si o tom všetkom myslím... (bez spoilerov)

Dnes v noci to konečne prišlo... To na čo sme tak dlho čakali. A dočkali sme sa! Hry o život sú tu! vo filmovej podobe!

Hneď ako som sa dozvedela, že bude polnočná premiéra, bežala som si kúpiť lístky. Bola som taká nadšená a rýchla, že som kupovala úplne prvé lístky v našom kine :D. A potom ma čakali ešte skoro dva týždne čakania. No stálo to za to!

Do kina som išla s drahým a upozornila som ho, že nech ma cez film nevyrušuje, že sa budem musieť sústrediť :D. Síce to nedodržal úplne na 100%, ale inak sa celkom držal. :D
Pustili pár trailerov a potom konečne zhasli svetlá. Bola som celá nervózna a plná očakávaní. A nesklamali ma. 

Herecké výkony Jennifer, Josha ale aj ostatných boli úžasné a získali si ma. Uverila som im. Prostredie bolo vierohodné. A príbeh.... príbeh bol takmer úplne podľa knihy. To naozaj veľmi oceňujem. Pretože väčšinou sa stáva, že toho pozmenia viac než je vhodné (viď napríklad taký Harry Potter... za toto mám na nich stále ťažké srdce). no tu na pár vynechaných scén, ktoré zas až tak moc nechýbali a na pár, ktoré pridali, ale ktoré to oživili to bolo presne podľa knihy. Obrovské plus!

No mám aj pár výčitiek. Dve sú určené celému filmu a tretia je určená slovenskému "vydaniu".

Ale pekne po poriadku. Prvé dve upozornenia sa týkajú vecí, ktoré si skalní fanúšici ani nemusia uvedomiť, ale tí, čo to nečítali môžu byť zmätení. Na začiatku nevysvetlili, čo to znamená, že Gale tam má 24 lístočkov s menom. Nevysvetlili, čo to znamená ani ako sa k tomu dopracoval. Celý ten menný systém, že čím sú starší tým im pribúdajú lístočky atď. Nie je to nejaké mega podstatné, ale trochu to zavádza.
Druhé - v úvodnom filme pred výberom hovoria o 13tich obvodoch, no potom ich je len 12. My všetci vieme prečo, no drahý, ktorý to nečítal sa ma pýtal, že čo sa s ním stalo. To tam tiež nebolo povedané a je to mätúce. 
Tretia výčitka sa týka výlučne slovenských verzií. Nechali české titulky. Nie som v tomto nejaká puritánka alebo čo. Ja som jedna z tých, čo prečíta knihu a potom nevie povedať či bola v slovenčine alebo v češtine, tak mi tie jazyky splývajú. No v tomto prípade to bolo trošku problematické. Češi totiž zase poprekladali mená postáv a aj názvy udalostí miest a čohokoľvek iného. A niektoré tie mená sú strašné (ospravedlňujem sa, ale je to tak... akože Hurikán? Sorry, ale je to zlé...) . Nebolo to vyslovené príšerné, ale trochu rušivé to bolo. Ja som viac počúvala ako čítala titulky, ale predsa. Je to škoda, že zase raz znevýhodnili slovenských nadšencov....

Ale prejdem k tomu čo sa mi páčilo. Rozhodne som dosť scén prerevala. Tí čo čítajú si vedia predstaviť. Skvelá bola tzv. "cave scene" (scéna z jaskyne), ktorú Josh tak miluje :D . Nebolo to také drsné, ako to byť mohlo, ale mne to vyhovovalo. Nie som moc na krvavé jatky na plátne.  Posledné čo sa mi páčilo a čo naozaj oceňujem, boli scény, ktoré Gary pridal a neboli v knihe. Boli to scény s prezidentom Snowom, ktoré boli úžasné, scény z herného centra a kopec ďalších scén. 

Nakoniec zhodnotenie. Film je skvelým stvárnením knihy. Tlieskam celému týmu, ako verne to zobrazili. A ďakujem im za úžasný zážitok. Už sa neviem dočkať druhého filmu :))

P.S. Josh je moja srdcovka, ale aj Cato bol zlatý :) (ale len ten filmový :D)

No čo už ste to videli? Páčilo sa vám to? Čo si o tom myslíte? Ale keďtak píšte bez spoilerov, alebo mi napíšte súkromne ;)

Princezná

8 komentárov:

  1. ach! úplne si ma navnadila 8_) zajtra na to mám ísť ale neviem ešte čo bude...strašne by som to chcela vidieť! 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. úplne rovnaké dojmy. ÚPLNE!!! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ohhh, ja už to chcem vidieť...^^ Ale si ešte počkám.:(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. pekná recenzia a na film sa teším strašne. I keď pochybujem, že ho budú u nás v kine vysielať. Asi si budem musieť skočiť do mesta? :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Uuu.. už jen dvě hodiny, třináct minut! :D
    Těším se:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. oni nechali české titulky?!?! Veď tomu ani nebudem rozumieť, sakra. Zajtra idem. Už sa celá trasiem :D:D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. PANEBOŽE!!
    Jdu na to v sobotu a... nevydržím to!!
    A na Cata se hrozně těším :)) ten herec byl zvolen fakt skvěle!!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. já už to taky viděla! a dokonce v Paříži!! :D Francouzštině sice prd rozumím, ale díky knihám jsem se vůbec neztratila (a dokonce měla i na krajíčku.. což je u mě vzácné.. :D). Samozřejmě, že se film líbil... :)) Mým představám se sice nic nevyrovná, ale tohle zpracování nebylo vůbec špatné. :))

    OdpovedaťOdstrániť