utorok 6. marca 2012

Beth Revis - A Million Suns


Autor: Beth Revis
Názov: Milión sĺnk (Voľný preklad názvu)
Originálny názov: A Million Suns
Séria: Naprieč vesmírom (Across the Universe)
Diel: druhý

Žáner: sci-fi, detektívka, akčný
Pozor! Nasledujúce riadky môžu obsahovať spoilery z prvej časti!

Amy je uväznená na palube Pamodaja a neverí nikomu.
Vládca lode je mŕtvy a hrozí povstanie. Amy chce pomôcť Staršiemu, keď sa snaží prevziať vedenie, ale zmieta sa medzi jej citmi k nemu a chaosom, ktorý vládne naokolo. V svetle nových mučivých objavov na Pamodaji, Amy sa ocitá v zúfalých pretekoch odhaľovania jeho tajomstiev. Jedna vec je istá.
Musia sa dostať z lode.
Dych-berúce pokračovanie Naprieč vesmírom: príbeh o láske, vražde a pomätení odohrávajúci sa vo vesmíre.

Vydavateľstvo: Razorbill
Jazyk:  anglický
Rok vydania: 2012
Dátum čítania: 8.2 – 12.2.2012

Klamstvá a ďalšie klamstvá
Mysleli ste si, že po tom čo odhalil Najstarší je koniec klamstiev? Chyba! Hneď na úvodných stranách sa dozvedáme, že to čo sme vedeli doteraz vlastne vôbec nie je pravda! A je toho omnoho viac! Krásne to povedala Luu, keď som sa jej pýtala, že ako sa to páči, keď to asi pred mesiacom čítala: „Je to takto. Predstav si, že Beth v prvej knihe povedala, ‚Nevychádzaj pred dvere, je tam lev.‘ Ty jej uveríš. A ona sa ťa ti v druhej knihe vysmeje ‚Ha, ha klamala som, nie je tam lev. Sú tam dvaja!‘“ A presne to vystihuje túto sériu. Celá pravda z prvého dielu sa otriasa v základoch a vy neviete čomu máte veriť.

„Amy? Are you ready for this? Are you ready to find the truth?“

„Follow me down the rabbit hole.“
Nasleduj ma do králičej nory. Vydajte sa s Amy na zbesilú naháňačku za indíciami, ktorú ju majú doviesť k poslednej a najdôležitejšej voľbe. A k tomu na lodi vyčíňa vrah. Ďalší. A Starší ma čoraz viac problémov udržať pokoj medzi obyvateľmi. Vraždy mu vôbec nepomáhajú. Zvládnu to? Čo všetko odhalia? Dokážu sa so všetkým vyrovnať?

„I’m wearing something that was once inside someone else. It’s like wearing a tooth on a necklece or making earrings from toenails.“

Zombie vs. nepokojný dav
Starší si stále stojí za rozhodnutím odpojiť obyvateľov lode od utlmujúcich práškov. No v súkromí si tým nie je až taký istý. Ľudia sú nepokojní, klesá ich efektivita, poniektorí upadajú do depresie. Dotlačia Staršieho okolnosti k návratu k práškom alebo si udrží svoje postavenie vládcu lode?

„Those frexing med patches. People are worried they’re dying, but if they’d had overdose, they’d already be dead. Try to convice them of that though.“

Nie je to zlé, ale prvý diel bol lepší
Čo sa nemôže Beth zobrať je jej talent a cit pre nečakané zvraty a odhalenia v príbehu. Načasovanie ale aj predmet odhalenia je vo väčšine prípadov proste WOW!. Čo je však oproti Naprieč vesmírom horšie je, že rozprávanie stratilo svoju ľahkosť. Amy sa trochu zmenila, hlavne na konci. Nedokázala som si ju úplne obľúbiť. Nevedela som sa stotožniť s jej myšlienkovými pochodmi a jej rozhodnutiami. Starší mi bol o niečo sympatickejší, ale ani ten nie je úplne najsamlepší. Romantická zápletka medzi tými dvoma sa zase o kúsok posunula, ale rozhodne nie je centrom pozornosti príbehu.
Veľké plus pre mňa bolo, že aj Amy si začala osvojovať slovné zvraty lodných obyvateľov. Ako napríklad „Go frex yourself!“ (ospravedlňujem sa, ale toto je pre mňa nepreložiteľné doslova. Ale znamená to niečo ako Strč sa!)

Odo mňa 4 lienky.

 Prvý diel vyšiel už aj po slovensky. Môžete si ho zakúpiť aj na gorila.sk

Princezná

2 komentáre:

  1. Pekná recenzia :) nech to už vyjde! nech to už vyjde... :D neviem sa jej dočkať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmm, musím si to prečítať, ale mám trochu averziu voči priveľkému množstvu klamstiev.:D Tak uvidíme.^^

    OdpovedaťOdstrániť