štvrtok 3. januára 2013

Best of 2012 - Paranormal

Nebojte sa, ešte sme s Best of 2012 neskončili, ešte sme len v polovici! A ideme presne podľa plánu, ktorý vytýčila Luu.
Dnešok venujeme téme Paranormal

Dnes ich je tak pomenej, ale zároveň veľa a opäť rozdelené na dve skupiny YA & Adult, bez nutného poradia.

YA
Séria Vampire Academy od Richelle Mead
Stihla som ju minulý rok kompletnú a musím povedať, že je to jedna veľká pecka a chcem ju sem zaradiť ako celok, lebo je ju škoda rozdeliť. Pretože aj keď prvé dva diely sú trošku slabšie, od tretieho už sa mi veľmi ťažko vyberá ten najlepší. A ešte lepšie na tejto sérii je, že vychádza v slovenčine s tými úžasnými červenými obálkami, ako ste mohli vidieť v prvom Best of rebríčku.
A druhou sériou, bohužiaľ ešte nie úplnou, ktorá sa dostala do rebríčka je Croak. Má zatiaľ dva diely Croak a Scorch od Giny Damico.
Lex je nezvládateľná a tak ju rodičia pošlú k strýkovi Mortovi na vidiek. Aké je jej prekvapenie keď miesto farmy, kráv a hnoja nájde svoje poslanie - stane sa smrtkou! A tým to nekončí. Keď objavia sériu nezvyčajných úmrtí, spolu s ďalšími Juniormi to začnú vyšetrovať. Výsledky budú naozaj prekvapujúce-
Čo je na tejto série to perfektné, je hrdinka, ktorá nie je ani sladká, ani krehká a ani neodolateľne krásna. Je to nenapraviteľná delikventka, ktorá sa nevie vpratať do kože. Bohovské hlášky a to, že Gina, aby som to ľudovo povedala, sa s postavami a ich príbehom neserie len pridáva na hodnote tejto série. Neplatí tu jav, ktorý sa často vyskytuje v iných sériách, že prvý diel je peckový, druhý taký nemastný neslaný prechodová a tretí epický. Tu boli oba skvelé, a tretieho sa už neviem dočkať. 




Adult

Aj do tejto kategórie zaradím celé série. Zabijem sa, keď si neviem vybrať len po jednej knihe?

Jednou z víťazných sérii je Fever od Karen Marie Moning.
Má 5 dielov zameraných na írsku mytológiu o fae. Pod fae, čiže vílami, si ale nepredstavujte Cililink ani nič podobne rozkošné a neškodné. Nie, fae z Fever sú všetko len nie to. Sú vražedné. Hlavná hrdinka, Mac, ktorá ide do Dublinu vyšetriť vraždu svojej sestry, na ne natrafí a vidí ich. Čo je problém, lebo to znamená, že nie je taká obyčajná ako si myslela. A nakoniec objaví viac ako chcela.
Prečo práve táto séria? Lebo je perfektne prepracovaná. Dynamická. Akčná. Neklišeoidná. Prekvapujúca. A hlavná hrdinka nie je typickou. Je pipka. Odmieta svoje poslanie. Ale nakoniec je silnejšia ako si myslela ona aj ostatní.



S Fever úzko súvisí aj séria Dani O'Malley, kde prvý diel ICED vyšiel na konci októbra a je označovaný aj ako šiesty diel Fever. Priamo nadväzuje na predošlé knihy, len je rozprávaná z pohľadu inej osoby.
Dej tejto knihy nebudem rozpisovať, lebo by som mohla vyspoilerovať niektoré udalosti predošlých dielov. Jedno je ale isté, Karen nevyčerpala všetok svoj talent na Mac a jej päť kníh. Nechala si pár tromfov v rukáve.  A verte mi, že stoja za to!

Ďalšou sériou, ktorú som objavila tento rok a môže sa pýšiť miestom v tomto exkluzívnom rebríčku je Mercedes Thomson od Patricie Briggs
Momentálne má už šesť dielov, všetky preložené aj do češtiny, a siedmy na ceste. 
Mercedes je "kožoměnec". Mení sa na kojota. Je automechaničkou a kade chodí tam si spôsobuje problémy, samozrejme väčšinou nadprirodzeného pôvodu. Či to sú vlkolaci, upíri alebo fae. Jej život je všetko len nie nudný.
Výnimočnosť kníh o Mercy je, že každá má svoj uzavretý príbeh, ale sú spojené postavami a ich vývojom a dopadom udalostí na ne. Možno nie sú všetky strhujúce, ale rozhodne sa vyplatí všetky ich prečítať.


Princezná

2 komentáre:

  1. Jeden klenot za druhým... každý, kto tento rebríček uvidí ti bude závidieť, ako sa ti podarilo to najlepšie z najlepšieho čítať takto za sebou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. čo ti poviem :D niekedy je výhoda keď človek objaví sériu až keď je dovydávaná :D (VA, Fever) alebo má aspoň vydaných veľa dielov :D (Mercy)

      Odstrániť